Flag

Babka marmurkowa z ciemnym kakao

16 porcji
Łatwy
40 min
Marmurkowa babka z ciemnym kakao
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Ekstraktu z wanilii Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
4 szt.białka
200 gmąki
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
200 gmasła
200 gcukru
1 łyżeczkaEkstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
150 mlwody
4 szt.żółtek
30 gkakao

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Keksówkę o dł. 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Ubij białka za pomocą miksera i odstaw do lodówki. Przesiej do miski mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło wraz z cukrem i ekstraktem utrzyj mikserem do uzyskania jasnej barwy i puszystej konsystencji. Ciągle miksując, stopniowo dodawaj wodę oraz żółtka. Wsyp wcześniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Za pomocą szpatuły delikatnie wmieszaj ubite wcześniej białka. Masę podziel na pół. Do jednej części dodaj kakao i wymieszaj. Na dno foremki wyłóż warstwę ciasta ciemnego, następnie warstwę ciasta jasnego i tak dalej na przemian. Po wyłożeniu zrób w cieście zygzaki widelcem.

2

Pieczenie

Babkę wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 55 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C

Porady i wskazówki