Flag

Babka cytrynowa z żurawiną

10 porcji
Łatwy
20 min
Cytrynowa babka z żurawinami i ekstraktem z cytryny
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
200 gmasła (miękkiego)
240 gcukru
5 szt.jajek
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
240 gmąki
2 łyżeczkiEkstraktu naturalnego Cytryna z Sycylii Dr. Oetkera
40 gżurawiny suszonej

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Ekstraktu naturalnego Cytryna z Sycylii Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Spód formy do babki o śr. 22 cm wysmaruj miękkim masłem.
Żurawinę namocz we wrzącej wodzie.
Masło utrzyj z cukrem na jasny krem.
Stopniowo dodawaj jajka. Konsystencja masy zrobi się grudkowata, ale to normalne.
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ekstrakt cytrynowy i zmiksuj.
Dodaj namoczoną, odsączoną i pokrojoną na drobne kawałki żurawinę. 

2

Pieczenie

Ciasto przełóż do formy. Piecz do suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu wystaw z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Po ok. 10 minutach wyjmij z formy.
Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.