Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka).

Aby uzyskać więcej informacji, zachęcamy do zapoznania się z naszą polityką prywatności.

Słowniczek

Czym różni się dżem od konfitury? Z czym najlepiej podawać chutney?

Poznając definicje tradycyjnych, domowych przetworów, znajdziesz odpowiedzi na wiele pytań.

Stewia

Stewia to roślina, która wywodzi się z Ameryki Południowej. Jej działanie słodzące jest tam znane od stuleci. Z liści stewii uzyskuje się naturalny ekstrakt słodzący nazywany glikozydami stewiolowymi, który jest doskonałym środkiem słodzącym i praktycznie nie ma kalorii. Domowe przetwory przygotowane z nowym Cukrem żelującym z dodatkiem ekstraktu ze stewii mają aż o 30% kalorii mniej, niż dżemy zrobione po dodaniu Cukru żelującego 2:1. Są one tak samo słodkie, a przy tym zdrowsze.

Konfitura

Konfitury przyrządza się z owoców bardzo dojrzałych, ale nie przejrzałych, smażąc je w gęstym syropie z cukru i wody. Owoce mogą być smażone w całości lub w kawałkach. Syrop powinien być dodawany sukcesywnie w czasie smażenia tak, aby owoce nasiąkały nim i nie rozpadały się na kawałki. Przed smażeniem usuwa się pestki, gniazda nasienne a niektóre, np. jabłka, gruszki, pigwy, obiera ze skórki. Do jednego kilograma owoców dodajemy od 1 do 2 kilogramów cukru.

Dżem

Dżem to przetwory z jednego lub kilku owoców gotowanych z cukrem, które zawierają kawałki lub całe owoce i mają konsystencje półskrzepłej galaretki. Efekt ten powstaje przy gotowaniu owoców zawierających pektynę. Do jednego kilograma owoców dosypujemy około pół kilograma cukru.

Powidła

Powidła są podobne do dżemów, ale ich praktycznie nie słodzimy. Najlepsze na powidła są bardzo dojrzałe owoce zawierające dużo cukru. Powidła gotuje się długo, na wolnym ogniu, ciągle mieszając żeby się nie przypaliły.

Marmolada

Marmolada otrzymujemy z przecieranych owoców, które gęstnieją podczas smażenia z dodatkiem cukru. Gotowa marmolada ma jednolitą, galaretowatą konsystencję. Na jeden kilogram owoców zużywamy od 300 do 500 gram cukru.

Chutney

Chutney to gęsta, słodko-kwaśna, ostra mieszanka owoców lub jarzyn i przypraw. Można go przyrządzić z warzyw i owoców egzotycznych (mango, tamaryszek, orzechy kokosowe), jak i europejskich (bakłażany, pomidory, cebula, melon, winogrona, wiśnie, jabłka). Podawany jest do drobiu, ryb, wędlin i mięsa. Typowe dla chutney'a przyprawy to cynamon i goździki.

Relish

Relish to angielski sos przyprawowy pochodzenia indyjskiego. Ma on postać słodko-kwaśnego przecieru z jarzyn i kwaśnych owoców, z dodatkiem marynowanych cebul, korniszonów, imbiru, wanilii, octu winnego i cukru. Podawany z potrawami egzotycznymi oraz zimnymi mięsami i surowymi jarzynami. Najczęściej doprawiany jest pieprzem, chili, papryką oraz curry.

Galaretka

Galaretka otrzymuje się poprzez rozgniecenie owoców z niewielką ilością ciepłej wody i przetarcie przez gęste sito. Uzyskany w ten sposób sok gotuje się z cukrem w proporcji 1:1. Galaretkę można przekładać do słoików, gdy kropla spuszczona na zimny talerz zastyga po chwili. Galaretkę przygotowuje się z owoców bogatych w pektynę takie jak porzeczki, borówki, jeżyny, jabłka.