Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka).

Aby uzyskać więcej informacji, zachęcamy do zapoznania się z naszą polityką prywatności.

Porady

Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości i pytania na temat przygotowania domowych przetworów, skorzystaj z naszego doświadczenia i praktycznych porad, którymi z radością się z Tobą dzielimy.

Przygotowaliśmy dla Ciebie wiele cennych informacji, które znajdziesz klikając w zakładki: Porady, Słowniczek, Pytania, Leksykon owoców, a także Szkółka.  Życzymy Ci wiele radości z przygotowania własnych , domowych zapraw. Powodzenia!!!

Jakość owoców

Owoce na przetwory powinny być dojrzałe, świeże, jędrne i bez uszkodzeń.

Przygotowanie owoców

Najpierw należy owoce umyć, osuszyć, a następnie odszypułkować, obrać, usunąć pestki lub gniazda nasienne.

Mycie owoców

Polecamy mycie w wodzie z dodatkiem łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera na litr wody.

Drylowanie owoców

Przed drylowaniem wiśnie i inne owoce pestkowe wkładamy na kilka minut do zamrażalnika. Dzięki temu będą twardsze i pestka da się łatwiej usunąć.

Obieranie owoców

Aby łatwiej usunąć skórkę z owoców lub warzyw (np. brzoskwiń, pomidorów, renklod) należy je naciąć i włożyć na chwilę do wrzątku (nie gotować!), a następnie przełożyć do zimnej wody (zahartować).

Wyciskanie soku

Aby wycisnąć więcej soku z owoców cytrusowych, należy je trochę poturlać dociskając po blacie.

Przygotowanie malin

Malin najlepiej nie myć, lecz dokładnie przebrać. Mycie powoduje, że stają się wodniste i tracą apetyczny wygląd.

Dobór garnka

Do gotowania dżemów i konfitur potrzebny jest duży garnek lub patelnia, najlepiej ze stali nierdzewnej. Rondel powinien być wypełniony owocami i cukrem maksymalnie do połowy. Łatwiej wtedy mieszać masę owocową, aby się nie przypaliła oraz uniknie się wykipienia.

Próba żelowania

Przy stosowaniu środków żelujących Dr. Oetkera zalecamy wykonanie "próby żelowania". W tym celu należy nałożyć na talerzyk łyżeczkę gorącej konfitury i sprawdzić czy ma ona odpowiednią gęstość. Jeśli jest za rzadka należy dodać 1/2 łyżeczki Kwasu cytrynowego Dr. Oetkera lub sok z 1-2 cytryn i ponownie zagotować.

Przygotowanie słoików

Słoiki do przetworów należy najpierw umyć w gorącej wodzie z detergentem i dobrze wypłukać, a następnie wyparzyć. Najczęściej wyparzamy słoiki we wrzątku - umyte naczynia ustawić w głębokim rondlu i zalać wodą tak, aby były całkowicie przykryte, zagotować i gotować ok. 10 min. Zakrętki dołożyć pod koniec. Gorące słoiki wyjmować ostrożnie i ustawić do góry dnem na ręczniku kuchennym. Łatwiej wyparzyć słoiki w piekarniku nagrzanym do 160°C - ustawiamy je na blasze i trzymamy 10-15 min.

Napełnianie słoików

Gorące słoiki należy napełniać konfiturą lub dżemem po brzegi, aby pod pokrywką pozostało jak najmniej powietrza.

Zamykanie słoików

Napełnione i zamknięte słoiki najlepiej ustawić na minimum 5 minut do góry dnem, aby się szczelnie zamknęły.

Kolor i smak konfitur

Aby zachować świeży kolor i wyostrzyć smak konfitur ze szczególnie słodkich owoców np. śliwki, gruszki. można dodać sok z jednej cytryny lub 1/2 łyżeczki Kwasu cytrynowego Dr. Oetkera.

Przechowywanie przetworów

Przetwory przechowuje się w chłodnym, ciemnym miejscu, co chroni je przed odbarwianiem.

Urozmaicenie smaku

Aby podkreślić i urozmaicić smak dżemów i konfitur, można pod koniec gotowania dodać 3-4 łyżki alkoholu (wódki, wiśniówki, wermutu).

Egzotyczna nuta smakowa

Aby uzyskać egzotyczną nutę smakową przetworów polecamy dodatek odrobiny imbiru lub cynamonu.

Proporcje składników

Przy przyrządzaniu przetworów z większej ilości owoców należy przyjąć proporcje 2 kg owoców na 2 opakowania środków żelujących i odpowiednio podwójną ilość cukru. Nie zaleca się stosowania jednorazowo większej ilości składników.

Mrożone owoce

Przetwory można przygotowywać także z mrożonych owoców. W takim przypadku należy zamrożone owoce przełożyć do garnka, rozmrozić je i postępować dalej jak ze świeżymi owocami. Dzięki mrożonkom można łączyć różne gatunki owoców, które nie owocują równocześnie.