Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka).

Aby uzyskać więcej informacji, zachęcamy do zapoznania się z naszą polityką prywatności.

Wszystko o produktach

To, co chcesz wiedzieć na temat środków żelujących!

Tutaj znajdziesz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania na temat przetworów i środków żelujących.

Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z naszym serwisem konsumenta Kuchni doświadczalnej Dr. Oetkera.

Dlaczego warto zastosować Żelfixy i Cukry żelujące Dr. Oetkera?

Żelfixy i Cukry żelujące Dr. Oetkera:

  • zachowują smak, aromat i kolor przetworów
  • utrzymują ich stabilną konsystencję, bez rozwarstwiania
  • zapobiegają pleśnieniu i fermentacji dżemów i konfitur
  • zachowują cenne witaminy poprzez bardzo krótką obróbkę termiczną owoców
  • oszczędzają Twój czas i energię
  • redukują ilość cukru użytego do przetworów

Dlaczego przygotowanie domowych przetworów jest teraz tak łatwe i szybkie?

Aby otrzymać w kilka minut dżem domowej roboty, zamiast dodawania ogromnej ilości cukru, długiego gotowania owoców, a następnie żmudnej pasteryzacji słoików, wystarczy zastosować Żelfix, albo Cukier żelujący Dr. Oetkera. Produkty te powodują, że domowe przetwory szybciej żelują co, oprócz oszczędności czasu i energii, wynikającego z krótkiego gotowania owoców, gwarantuje zatrzymanie w nich cennych witamin. Żelfixy i Cukry żelujące Dr. Oetkera utrzymują właściwy smak, kolor, aromat i konsystencję wszystkich przetworów podczas ich długiego przechowywania w domowych spiżarniach

Dlaczego przetwory z użyciem Środków żelujących Dr. Oetkera nie wymagają długiego gotowania?

Wszystkie Środki żelujące Dr. Oetkera produkowane są w oparciu o naturalną substancję roślinną - pektynę, występującą w niektórych owocach t.j.: pomarańcze, jabłka, porzeczki .To właśnie pektyna powoduje, że przy bardzo krótkim czasie gotowania 1-2 minuty, przetwory żelują.

Czym różni się Żelfix od Cukrów żelujących?

Żelfix Dr. Oetkera to produkt na bazie pektyny owocowej do przygotowania konfitur owocowych i warzywnych. Wystarczy do przebranych i umytych owoców dodać Żelfix i cukier, wymieszać, zagotować i przełożyć do wyparzonych słoików. Cukier żelujący jeszcze bardziej ułatwia przygotowanie domowych przetworów, ponieważ jest gotową mieszanką pektyny i cukru , skomponowaną w idealnych proporcjach na 1 kg owoców. Wystarczy Cukier żelujący wymieszać z owocami i krótko zagotować.

Co oznaczają proporcje 2:1 i 3:1 umieszczone na opakowaniach produktów?

2:1 i 3:1 to proporcje owoców i cukru użytych do przygotowania przetworów. 2:1 wyraża stosunek owoców do użytego cukru t.j: 1 kg owoców na 0,5 kg cukru, 3:1 – adekwatnie, 1 kg owoców na 0,35 kg cukru. Produkty "2:1" są przeznaczone do tradycyjnych, bardziej słodkich dżemów i konfitur, natomiast produkty oznaczone symbolem” 3:1” są przeznaczone do przetworów niskosłodzonych.