Flag

Ziołowy odrywany chlebek

ok. 12 sztuk
Średni
120 min
Puszysty i delikatny odrywaniec z aromatycznymi ziołami i serem
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
240 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
2 łyżeczkicukru
1 łyżeczkasoli
2 szt.jajek
100 mlmleka (ciepłego)
100 mlwody (ciepłej)
60 gmasła (rozpuszczonego)
Pasta ziołowa
1 pęczeknatka pietruszki
150 gmasła (rozpuszczonego)
2 ząbkiczosnku
100 gsera Cheddar lub innego twardego sera
1 szczyptasoli
1 szczyptapieprzu

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Picture - Ziołowy odrywany chlebek krok1

Mąkę przesiej do miski. Wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą. 

2
Picture - Ziołowy odrywany chlebek krok2

Dodaj jajka, mleko z wodą i masłem.

3
Picture - Ziołowy odrywany chlebek krok3

Ciasto zagnieć do uzyskania sprężystej konsystencji. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

4

Pasta ziołowa

Picture - Ziołowy odrywany chlebek krok4

Natka pietruszki zblenduj z rozpuszczonym  masłem i posiekanym czosnkiem.

5
Picture - Ziołowy odrywany chlebek krok5

Ser zetrzyj na drobnych oczkach  i wymieszaj z pozostałymi składnikami, przypraw do smaku.

6

Formowanie

Picture - Ziołowy odrywany chlebek krok6

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt tak, by krótszy z boków był szerokością keksówki (30 cm), a dłuższy z boków na 60 cm. 

7
Picture - Ziołowy odrywany chlebek krok7

Następnie potnij ciasto na 6 prostokątów, posmaruj nadzieniem każdy z nich i ułóż jeden na drugim.

8
Picture - Ziołowy odrywany chlebek krok8

Przełożony prostokąt podziel na 6 małych prostokątów.

9
Picture - Ziołowy odrywany chlebek krok9

Ułóż pionowo nacięciem do góry w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce. Przykryj ściereczką i odstaw na około ½ godziny do ponownego wyrośnięcia.

10

Pieczenie

Picture - Ziołowy odrywany chlebek krok10

Wyrośnięty chlebek wstaw do piekarnika. Piecz do uzyskania złotego koloru.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C