Flag

Zapiekanka królewska z papryką

9 porcji
Średni
40 min
Zapiekanka na kruchym spodzie z szynką i warzywami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
400 gmąki
2 płaskie łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
250 gmasła
2 szt.jajek
4 łyżkimleka
0,5 łyżeczkisoli
Obłożenie
5 łyżekketchupu
200 gserka topionego
250 gsera Gouda, tłustego
0,5 łyżeczkigałki muszkatołowej
0,5 łyżeczkipieprzu
0,5 łyżeczkisoli
1 szt.papryki żółtej
1 szt.papryki zielonej
1 szt.papryki czerwonej
200 gszynki konserwowej

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wysmaruj cienko masłem. Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, 200 g masła, jajka, mleko i sól. Całość zagnieć na jednolite ciasto, a następnie rozłóż równomiernie na blasze, starając się, by wszędzie było jednakowej grubości.

2

Obłożenie

Wierzch ciasta posmaru ketchupem. Żółty ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. W miseczce zmiksuj serki topione z pozostałym masłem i 150 g startego żółtego sera oraz dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę z serków i przypraw rozłóż małymi porcjami na cieście. Papryki i szynkę pokrój w cienkie paski i ułóż równomiernie na zapiekance. Tak przygotowany farsz posyp pozostałą częścią startego żółtego sera.

3

Pieczenie

Zapiekankę wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C