Flag

Wytworny dżem z pomarańczy

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Łatwy
20 min
Pomarańczowy dżem z cytrynówką
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
6 - 7 szt.pomarańczy
0,5 szt.cytryny (sok i skórka)
1 opak.Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 gcukru
25 mlcytrynówki

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Pomarańcze umyj, obierz ze skórki i z białych błonek, tak aby pozostał sam miąższ. Z tak obranych pomarańczy odważ 1 kg. Z cytryny wyciśnij sok. Na talerzyku pokrój drobne paseczki cytrynowej skórki. Pomarańcze przełóż do garnka, dodaj Żelfix, dokładnie wymieszaj i zagotuj mieszając. Następnie dodaj cukier, sok i skórkę z cytryny oraz cytrynówkę i gotuj jeszcze 1-2 minuty. Gorący dżem nałóż do pełna do wyparzonych wcześniej słoików, szczelnie zamknij i ułóż do góry dnem na ok. 5 minut.