PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Wytworny dżem z pomarańczy

Pomarańczowy dżem z cytrynówką

o 5 słoików (po 200 ml)

łatwe 20 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Wytworny dżem z pomarańczy

Składniki:

6 - 7 szt. pomarańczy
0,5 szt. cytryny (sok i skórka)
1 opak. Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 g cukru
25 ml cytrynówki

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Pomarańcze umyj, obierz ze skórki i z białych błonek, tak aby pozostał sam miąższ. Z tak obranych pomarańczy odważ 1 kg. Z cytryny wyciśnij sok. Na talerzyku pokrój drobne paseczki cytrynowej skórki. Pomarańcze przełóż do garnka, dodaj Żelfix, dokładnie wymieszaj i zagotuj mieszając. Następnie dodaj cukier, sok i skórkę z cytryny oraz cytrynówkę i gotuj jeszcze 1-2 minuty. Gorący dżem nałóż do pełna do wyparzonych wcześniej słoików, szczelnie zamknij i ułóż do góry dnem na ok. 5 minut.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Wytworny dżem z pomarańczy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 322kJ
77kcal
519kJ
124kcal
Tłuszcz 0.10g 0.16g
Węglowodany 18.70g 30.16g
Białko 0.43g 0.70g