Flag

Wytrawny sernik z łososiem

ok. 16 porcji
Średni
40 min
Łososiowy sernik z jogurtem greckim nie tylko na przystawkę
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
100 gkrakersów
30 gmasła
Masa serowa
150 gwędzonego łososia
600 gtwarogu (zmielonego)
400 gjogurtu naturalnego typu greckiego
3 - 4 ząbkiczosnku
0,5 szt.cytryny (sok z wyciśniętej cytryny)
0,5 pęczkakoperku
1 szczyptasoli
1 szczyptapieprzu
3 listkiŻelatyny w listkach Dr. Oetkera
Do dekoracji
50 gwędzonego łososia
1 gałązkakoperku

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Krakersy zmiel w blenderze, wymieszaj z miękkim masłem. Dno tortownicy o śr. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylep ciasteczkową mieszanką, by utworzyć spód. Schłodź w lodówce.

2

Łososia drobno posiekaj. Mikserem wymieszaj twaróg z jogurtem greckim, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i drobno posiekany koperek (ok. 1/4 szklanki) i ponownie dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez 5 - 7 minut, odciśnij. Następnie żelatynę podgrzej w kapieli wodnej lub kuchence mikrofalowej do jej rozpuszczenia (nie gotuj!). Dodaj 3 łyżki masy serowej i wymieszaj. Żelatynę z masą dodaj do reszty masy i dokładnie wymieszaj.

3

Masę serową wyłóż na spód z krakersów i całość schłodź w lodówce przez noc. Przed podaniem udekoruj plastrami wędzonego łososia i gałązkami kopru.