Flag

Wytrawny przekładaniec z cukinią

ok. 10 porcji
Średni
60 min
Idealne połączenie cukinii i twarogu
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Ważne aby cukinia była długa ,ponieważ im dłuższe plastry, tym efekt jest ładniejszy.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1 szt.cukinii
1000 gtwarogu półtłustego
250 mlśmietanki 18% tł. gęstej
1 łyżkaoliwy
1 szczyptasoli
1 szczyptapieprzu
2 łyżkiŻelatyny 50 g Dr. Oetkera
1 szt.natka pietruszki do dekoracji

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny 50 g Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Cukinię umyć, pokroić ostrym nożem wzdłuż na plastry o grubości 5 mm. Obgotować 2 minuty w osolonym wrzątku, osączyć na sicie. Twaróg zemleć, wymieszać ze śmietaną i oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i przestudzić. Dodać 3 łyżki twarogu. Wymieszać z resztą masy serowej. Miskę o średnicy 20 cm wyłożyć folią i ułożyć na niej podłużne plastry cukinii (plaster obok plastra) tak, aby przykryć całe dno.Do środka włożyć masę serową, przekładając ją trzykrotnie plastrami cukini i wyrównać. Miskę wstawić do lodówki na 2 godziny. Wyłożyć na półmisek i udekorować natką pietruszki.

Porady i wskazówki

  • Ważne aby cukinia była długa ,ponieważ im dłuższe plastry, tym efekt jest ładniejszy.