Flag

Wytrawne bułeczki z fetą, czosnkiem i oliwkami

ok. 16 sztuk
Średni
40 min
Doskonały pomysł na smaczną przekąskę
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Farsz do bułeczek możesz zrobić również z szynki w plasterkach, czosnku, oliwy, suszonych pomidorów, sera mozarella oraz ziół.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
400 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkasoli
1 łyżeczkacukru
300 mlwody (ciepłej, przegotowanej)
3 łyżkioliwy
Farsz
3 ząbkiczosnku
3 łyżkioliwy
50 gsera typu "Feta"
8 szt.czarnych oliwek
0,5 łyżeczkibazylii
0,5 łyżeczkioregano
0,5 łyżeczkitymianku
Do smarowania
1 szt.jajka

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

W dużej misce wymieszaj mąkę z drożdżami, dodaj sól, cukier, ciepłą wodę i oliwę (ciasto możesz wyrabiać mikserem). Gdy składniki się połączą wyjmij ciasto na stolnicę posypaną mąką i całość przez chwilę wyrabiaj ręką. Następnie ciasto podziel na 4 części. Z każdej części uformuj 4 kulki, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie przygotuj farsz.

2

Farsz

Czosnek przeciśnij przez praskę i zmieszaj z oliwą. Ser Feta pokrój w drobną kostkę, oliwki pokrój w plasterki. Świeże zioła drobno posiekaj.

3

Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj delikatnie każdą kulkę tworząc okrągły placek o grubości ok. 1 cm. Palcami zrób wgłębienie na środku każdego placka i nałóż czosnek z oliwą, odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Następnie na wierzch nakładaj ser, oliwki i zioła.

4

Pieczenie

Boki bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 - 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C

Porady i wskazówki

  • Farsz do bułeczek możesz zrobić również z szynki w plasterkach, czosnku, oliwy, suszonych pomidorów, sera mozarella oraz ziół.