Flag

Wykwintny dżem z czarnych porzeczek

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Smak czarnych porzeczek i czerwonego wina
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1000 gporzeczek czarnych
1 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
350 gcukru
100 mlsłodkiego, czerwonego wina

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Czarne porzeczki umyj, odsącz, odszypułkuj, przełóż do garnka, wsyp Żelfix, mieszając doprowadź do wrzenia, wsyp cukier i gotuj stale mieszając jeszcze przez 3 minuty. Zestaw z ognia, wlej wino i wymieszaj. Dżem nałóż do wyparzonych słoików, szczelnie zamknij i odstaw na ok. 1/2 h do góry dnem.