Flag

Wieżyczki waniliowe ombre

12 porcji
Średni
40 min
Babeczki z płatkami czekolady z trójkolorową warstwą masy śmietanowej w kształcie wieżyczek
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Babeczki
1 opak.Babeczek z płatkami czekolady Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 mloleju
100 mlwody
Masa śmietanowa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 opak.Białej fantazji Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Babeczek z płatkami czekolady Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Białej fantazji Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość mieszaj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę, do uzyskania gładkiej konsystencji. Odsyp 1 łyżeczkę płatków czekoladowych. Pozostałe płatki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto równomiernie rozłóż w foremkach. Babeczki posyp równomiernie pozostałymi płatkami.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone babeczki wystudź.

3

Masa śmietanowa

Do wysokiego naczynia wlej mocno schłodzoną śmietankę i ubijaj mikserem. Pod koniec ubijania zawartość opakowania masy śmietanowej wsyp do śmietany i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Masę podziel na trzy części. Do pierwszej dodaj pół łyżeczki czerwonego barwnika i wymieszaj. Do drugiej dodaj ¼ łyżeczki czerwonego barwnika i wymieszaj. Trzecią część pozostaw białą. Masę białą przełóż do szprycy z otworem zakończonym małą gwiazdką i wyciskaj małe wieżyczki jedna obok drugiej, tworząc pierwszą warstwę ombre. W ten sposób udekoruj wszystkie babeczki. Następnie do tej samej szprycy przełóż masę jasnoróżową i wyciskaj małe wieżyczki jedna obok drugiej na warstwie białej, udekoruj w ten sposób wszystkie babeczki. Następnie do tej samej szprycy przełóż masę ciemnoróżową i wyciskaj małe wieżyczki jedna obok drugiej na warstwie jasnoróżowej, udekoruj w ten sposób wszystkie babeczki. Możesz także warstwy nakładać odwrotnie czyli najpierw cienmoróżową na dole, następnie jasnoróżową w środku i białą na górze.

4

Dekorowanie

Babeczki udekoruj posypką przed podaniem.