Flag

Wielkanocny Kopiec Kreta

ok. 8 - 10 porcji
Średni
60 min
Pyszny Kopiec Kreta z kolorowymi jajkami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Kopca Kreta Dr. Oetkera
100 gmargaryny (miękkiej)
2 szt.jajek
75 mlmleka
3 szt.bananów
Masa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
100 mlwody (letniej)
Do nasączenia
100 mlwody
1 łyżkacukru
1 szt.cytryny (sok z połowy cytryny)
Do dekoracji
1 łyżkakremu czekoladowo - orzechowego
2 opak.Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak.Małej Księżniczki Dr. Oetkera
1 opak.posypki cukrowej
1 opak.dekoracji z opłatka

Zobacz produkty

Picture - Kopca Kreta Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
Picture - Małej Księżniczki Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jajka i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Ciasto rozłóż równomiernie w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formie o średnicy 20 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz, odstaw do wystudzenia. Wyłóż na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ ciasta na głębokość 3 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Banany obierz ze skóry, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy możesz je skropić sokiem z cytryny).

4

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez ok. 0,5 minuty. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekoladowe. Masę wyłóż na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kopułę, posyp okruchami ciasta (pozostałe okruchy odłóż) i wstaw na ok. 2 h do lodówki.

5

Jajka

Pozostałe okruchy zagnieć z łyżką kremu czekoladowo - orzechowego na jednolite ciasto. Następnie podziel ciasto na 7 części, uformuj jajka, nabij je na patyki i włóż na około pół godziny do zamrażalnika.

6

Dekorowanie

Pierwszą polewę rozgrzej w ciepłej wodzie, odetnij róg opakowania i nad miseczką oblewaj nią jajka z ciasta. Przy pomocy małego pędzelka rozsmaruj równomiernie polewę na jajkach. Odstaw do czasu zastygnięcia polewy. Z drugą polewą postępuj w ten sam sposób. Jajka dekoruj posypkami cukrowymi zanim druga polewa całkowicie zastygnie. Kopiec Kreta udekoruj kolorowymi jajkami, posypką oraz kwiatkami.