Flag

Wielkanocne króliczki

ok. 10 - 12 porcji
Średni
40 min
Przepis na króliczki z dodatkiem kremu, polewy i perełek. Uszate pyszności :)
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image
Przybory
Do dekoracji
wykałaczki

Składniki

Ciasto
150 gmąki
30 gmąki ziemniaczanej
250 mlwody
50 gmargaryny
6 szt.jajek
1 szczyptaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Krem
400 mlmleka
1 opak.Kremu do Karpatki 3 minuty Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak.Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Kremu do Karpatki 3 minuty Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do garnka wlej wodę, dodaj margarynę, zagotuj. Ciągle mieszając wsyp zmieszane i przesiane mąki. Całość ucieraj jednocześnie gotując, aż ciasto będzie jednolite i zacznie odstawać od ścianek naczynia, a na dnie garnka utworzy się cienka skorupka. Następnie odstaw z ognia do ostudzenia. Do ostudzonego ciasta dodaj szczyptę proszku do pieczenia i kolejno po jednym jajku ucieraj do czasu, aż powstanie gładkie elastyczne ciasto. Blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym, ciasto nałóż do szprycki i wyciskaj kulki wielkości orzecha włoskiego, małe kulki – ogonki oraz głowy z króliczymi uszkami.

2

Pieczenie

Króliczki wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 220 °C

3

Przygotowanie kremu

Do wysokiego naczynia wlej mleko. Wsyp zawartość torebki i miksuj przez ok. 3 min. Jeszcze ciepłe ciastka zdejmij z papieru i odstaw do ostudzenia. Brzuszki króliczków wypełnij przygotowanym kremem za pomocą worka cukierniczego z metalową końcówką.

4

Dekorowanie

Polewy rozpuść w kąpieli wodnej. Brzuszki udekoruj polewą deserową, natomiast ogonki polewą białą. Z polewy wykonaj wąsy, nos i oczka króliczków. Brzuszki i główki połącz za pomocą wykałaczki. Udekoruj perełkami.