Flag

Warstwowy sernik Matcha & Limonka

16 porcji
Trudny
60 min
Delikatny sernik z kremem śmietanowym z matchą i limonką
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Ekstraktu z wanilii Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej IntenseCukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
180 gbiszkoptów podłużnych
70 gmasła (rozpuszczonego)
Masa serowa
1000 gtwarogu trzykrotnie zmielonego
40 gskrobi kukurydzianej
200 gcukru
0,5 opak.Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
0,5 szt.limonek (sok i starta skórka)
200 mlśmietanki 30% tł.
6 szt.jajek
5 gherbaty matcha
Polewa
250 gserka typu Philadelphia
50 mlśmietanki 30% tł.
20 mlsoku z limonki
1 szt.limonki (otarta skórka)

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 160°C.

2

Spód

Biszkopty pokrusz w malakserze. Dodaj rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj. Masę ciasteczkową wyłóż na spód tortownicy i wyrównaj.

3

Pieczenie

Formę ze spodem wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C


Podpieczony spód wyciągnij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.

4

Masa serowa

Do misy miksera dodaj twaróg, skrobię, cukier, ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z limonki. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodawaj stopniowo śmietankę i jajka. Masę serową podziel na dwie części. Do jednej części dodaj herbatę matcha i dokładnie wymieszaj.

5

Pieczenie

Zieloną masę serową delikatnie nałóż na podpieczony spód i piecz w kąpieli wodnej. Masa powinna być delikatnie ścięta.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C

6

Pieczenie

Następnie ostrożnie nałóż pozostałą warstwę serową i kontynuuj pieczenie.

Czas pieczenia: 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C


Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik do wystudzenia. Przestudzone ciasto wstaw do lodówki.

7

Polewa

Serek śmietankowy dokładnie wymieszaj ze śmietanką i sokiem z limonki. Skórką z limonki udekoruj górę ciasta. Przed podaniem pozostaw sernik na kilka godzin w lodówce.

Porady i wskazówki