PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Waniliowy tort z kremem maślano-waniliowym z białą czekoladą i malinami

Puszysty biszkopt z warstwą malin okryty kremem waniliowym z białą czekoladą i laską wanilii

o 16 porcji

trudne 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Waniliowy tort z kremem maślano-waniliowym z białą czekoladą i malinami

Biszkopt:

130 g mąki
20 g mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
0,5 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
5 szt. jajek
150 g cukru

Przełożenie:

200 g malin
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 listek Żelatyny w listkach Dr. Oetkera

Masa śmietanowa:

1 łyżka cukru pudru
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Poncz:

0,5 szt. cytryny (sok z wyciśniętej cytryny)
150 ml wody
1 łyżeczka cukru

Krem:

100 g czekolady białej
200 g masła (miękkiego)
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
0,5 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera

Do dekoracji:

100 g malin
1 gałązka rozmarynu

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Połówkę wanilii rozetnij wzdłuż i wyskrob ziarenka. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. Następnie dalej ubijając dodaj ziarenka wanilii. Ciągle ubijając dodaj żółtka. Na koniec wsyp powoli mąki z proszkiem i delikatnie wymieszaj szpatułką, aby masa nie opadła.

2

Pieczenie

Formę z biszkoptem wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 35 - 40 min.

Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

3

Przełożenie

Maliny umieść w rondelku, dodaj sok z cytryny, cukier i lekko podgrzej. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w niewielkiej ilości zimnej wody (1-2 łyżki) i dodaj do malin. Delikatnie mieszając od czasu do czasu doprowadź do zagotowania malin, a następnie od razu zdejmij z ognia. Listek żelatyny namocz w zimnej wodzie przez ok. 5 minut, a potem dodaj do gorących malin i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.

4

Masa śmietanowa

Cukier puder wymieszaj ze Śmietan –fixem. Zacznij ubijać śmietankę, dodaj śmietan-fix z cukrem pudrem i ubijaj dalej do uzyskania puszystej masy.

5

Przekładanie

Wystudzony biszkopt przekrój na 3 blaty. Dolny blat nasącz ponczem, rozłóż równomiernie całą porcję malin , następnie połowę porcji masy śmietankowej i przykryj drugim blatem. Nasącz środkowy blat biszkoptu, rozłóż drugą część bitej śmietany. Trzeci blat nasącz lekko od wewnętrznej strony, ułóż na warstwie śmietankowej i lekko dociśnij. Odstaw do lodówki do lekkiego schłodzenia.

Krem

Czekoladę rozpuść na parze w kąpieli wodnej i lekko przestudź. Połowę laski wanilii rozetnij wzdłuż i nożem wyskrob miąższ. Masło ubij z cukrem na puszystą masę, pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny. Ostudzoną czekoladę przelej powoli do masy, ciągle miksując na wolnych obrotach. Dodaj ziarenka wanilii i jeszcze chwilę miksuj do połączenia. Gotowym kremem posmaruj boki i wierzch tortu.

6

Dekorowanie

Tort udekoruj malinami i rozmarynem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Waniliowy tort z kremem maślano-waniliowym z białą czekoladą i malinami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1411kJ
337kcal
1122kJ
268kcal
Tłuszcz 24.20g 19.21g
Węglowodany 26.98g 21.42g
Białko 4.88g 3.87g