Flag

Waniliowe księżyce

ok. 40 porcji
Średni
40 min
Smaczne ciasteczka waniliowo - migdałowe
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
250 gmąki
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
125 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
3 szt.żółtek
200 gmasła lub margaryny (miękkie)
125 gmigdałów (obranych i zmielonych)
Do dekoracji
50 gcukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy, żółtka, tłuszcz i migdały. Ciasto wyrobić za pomocą miksera z końcówką do zagniatania, najpierw krótko na najniższych obrotach, a potem na najwyższych obrotach. Wyrobione ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i jeszcze raz zagnieść rękoma, aby było gładkie. Gdyby się kleiło, uformować z niego kulę i wstawić na jakiś czas do lodówki. Z ciasta uformować wałeczki o grubości ołówka, pokroić na odcinki długości 5 – 6 cm, zrolować cienko końce, zagiąć na kształt rożków i położyć na blasze.

2

Pieczenie

Ciastka wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Gorące rożki oprószyć cukrem pudrem.