Flag

Walentynkowy deser

2 porcje
Trudny
40 min
Walentynkowy deser od serca z galaretkami i śmietanką
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Masa
2 łyżeczkiŻelatyny 50 g Dr. Oetkera
3 łyżkiwody
250 mlśmietanki 30% tł.
1 opak.Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 opak.Galaretki o smaku wiśniowym Dr. Oetkera
250 mlwody
1 opak.dekoracji z czekolady
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku wiśniowym Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody, poczekaj, aż napęcznieje. Do garnka wlej śmietankę, dodaj polewę białą i cukier wanilinowy oraz napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewaj na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się składników. Odstaw do ostygnięcia.


Galaretkę rozpuść w 250 ml wrzącej wody. Wylej w płaskim naczyniu. Odstaw do zastygnięcia.


Dwie foremki w kształcie serduszek (o wymiarach 10 x 10 x 5 cm) opłucz zimną wodą, napełnij lekko tężejącą masą śmietankową. Wstaw do lodówki na 1 godzinę, żeby deser stężał.


Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie uformuj dwie strzałki.

2

Dekorowanie

Z zastygniętej galaretki foremką (o wymiarach 4 x 4,5 cm) wycinaj serduszka. Stężały deser śmietankowy wyjmij z foremek, ułóż na talerzyku, na środku serca połóż serduszko z galaretki, ozdób czekoladowymi dekoracjami i strzałką z polewy deserowej.


Podana poniżej wartość odżywcza na porcję wskazuje użycie pełnych opakowań produktów.