PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Wakacje na krecie

Pingwiny na Kopcu Kreta ;)

ok. 12 porcji

średnie 40 Minut

Składniki

Składniki

do przepisu Wakacje na krecie

Ciasto:

1 opak. Kopca Kreta Dr. Oetkera
100 g margaryny (miękkiej)
2 szt. jajek
75 ml mleka
3 szt. bananów

Do nasączenia:

125 ml wody
1 łyżeczka cukru
½ szt. cytryny (sok z wyciśniętej cytryny)

Masa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
100 ml wody (letniej)

Do dekoracji:

2 szt. bananów
1 szt. cytryny (sok z wyciśniętej cytryny)
2 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
10 g Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
2 - 3 szt. suszonych moreli

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania:

Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jajka i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Ciasto rozłóż równomiernie w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formie o średnicy 24 cm.

2

Pieczenie:

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180°C

Piekarnik elektryczny: 180°C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 45 min.

3

Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz, odstaw do wystudzenia. Wyłóż na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ ciasta na głębokość 0,5 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Banany obierz ze skóry, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy możesz je skropić sokiem z cytryny).

4

Masa:

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez ok. 0,5 minuty. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekoladowe. Masę wyłóż na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kopułę, posyp okruchami ciasta i wstaw na ok. 2 h do lodówki.

5

Dekorowanie:

Banany obierz, skrop sokiem z cytryny, przekrój na pół i ponowo nadziej na patyczki do szaszłyków. Polewy deserowe rozpuść w kąpieli wodnej i przelej do głębokiego talerza. Gdy polewa zacznie gęstnieć, banany maczaj w czekoladzie do połowy długości tak, aby powstał płaszcz. Odłóż banany do wyschnięcia. Z lukru plastycznego ulep 8 małych kuleczek i spłaszcz je tworząc oczy. Zrób na środku wykałaczką kropki z polewy. 2 morele pokrój w paski by powstały płetwy pingwinów. Z 1 moreli wytnij 4 trójkatne dzioby. Oczy, płetwy i dzioby przyklej za pomocą polewy. Pingwiny ułóż dekoracyjnie na Kopcu Kreta.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Wakacje na krecie

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 2063kJ
493kcal
967kJ
231kcal
Tłuszcz 28g 13g
Węglowodany 55g 26g
Białko 5.8g 2.7g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt