Flag

Truskawkowe trio z galaretką krystaliczną

ok. 16 porcji
Średni
40 min
Ciasto przekładane budyniem, truskawkami i przezroczystą galaretką
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
300 gherbatników
150 mlwody (wrzącej)
1 opak.Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
400 gtruskawek (świeżych)
400 mlmleka
1 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
5 łyżekcukru
200 gmasła (miękkiego)
1 opak.Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera
500 mlwody (wrzącej)
250 gtruskawek (świeżych)
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżkacukru pudru
1 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie poukładaj pierwszą warstwę herbatników.


Galaretkę truskawkową rozpuść w 150 ml wrzątku, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Umyte i odszypułkowane truskawki zblenduj na gładką masę, dolej wystudzoną galaretkę i ponownie zblenduj, dzięki czemu galaretka się napowietrzy i powstanie delikatna pianka. Owocowy mus odstaw do lodówki do lekkiego stężenia.


Z porcji mleka odlej ćwierć szklanki i wymieszaj z budyniem i cukrem. Pozostałe mleko zagotuj, przelej rozrobiony budyń i cały czas mieszając, ponownie zagotuj. Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą, tak, by stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia.


Miękkie masło utrzyj mikserem na puszysty krem i stopniowo, cały czas miksując, dodawaj wystudzony budyń. Krem budyniowy wyłóż równomiernie na herbatniki i przykryj drugą warstwą ciasteczek.


Kiedy truskawkowy mus zacznie gęstnieć, przełóż go na herbatniki. Ułóż na nim kolejną warstwę ciasteczek.


Galaretkę krystaliczną rozpuść w 500 ml wrzątku, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.


Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodając wymieszany cukier puder ze śmiatan-fixem. Ubitą śmietankę wyłóż na wierzch ciasta.


Umyte truskawki przekrój na pół i dokładnie osusz na ręczniku papierowym. Kiedy galaretka będzie już gęsta, ale jeszcze lejąca, poukładaj truskawki na śmietance i polej je galaretką.