Flag

Tradycyjny sernik z konfiturą wiśniową

ok. 8 porcji
Średni
40 min
Klasyczny sernik z wiśniową nutką przyjemności
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Sernik najlepiej przygotować dzień przed podaniem.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
100 gmasła
200 gmąki
50 gcukru pudru
1 szczyptasoli
3 łyżkiwody (zimnej)
Masa serowa
60 gmasła
4 szt.jajek
500 gtwarogu
1 łyżkamąki
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
120 gcukru
Do dekoracji
200 gkonfitury wiśniowej
8 - 10 szt.wiśni

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Z masła, mąki, cukru pudru, soli i wody zagnieć jednolite ciasto. Gotowe ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 5 mm. Ciastem wyłóż posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 22 cm. Wylep równo brzegi, tak by powstał 5 cm rant. Tortownicę z ciastem wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180°C.

2

Masa serowa

W misce utrzyj masło na puch. Oddziel żółtka od białek. Do masła dodaj twaróg, żółtka i całość ucieraj. Do masy serowej przesiej suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i budyń waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. W drugiej misce ubij na sztywno białka, pod koniec ubijania dodaj cukier. Pianę z białek delikatnie połącz z masą serową. Całość wylej na wcześniej przygotowany kruchy spód.

3

Pieczenie

Formę z ciastem wstaw do piekarnika. Zmniejsz temperaturę.

Czas pieczenia: ok. 90 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C


Upieczony sernik zostaw w piekarniku do wystygnięcia.

4

Dekorowanie

Konfiturę wiśniową przełóż do garnuszka i lekko podgrzej do uzyskania płynnej konsystencji. Sernik przed podaniem polej konfiturą wiśniową i udekoruj świeżymi wiśniami.

Porady i wskazówki

  • Sernik najlepiej przygotować dzień przed podaniem.