Flag

Tort z gruszkami

ok. 12 - 16 porcji
Średni
40 min
Wyrafinowana kombinacja: gruszki i czekolada
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
85 gmąki
85 gmąki ziemniaczanej
2 łyżkikakao
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
4 szt.jajek
170 gcukru pudru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Masa
750 mlśmietanki 30% tł.
3 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
3 łyżkicukru pudru
2 puszkigruszek w syropie
1 słoikdżemu ananasowego
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
Poncz
1 szkl.wody (przegotowanej, zimnej)
100 mlkoniaku lub brandy
1 szt.cytryny (sok z 1 cytryny)
1 łyżeczkacukru

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Spód tortownicy o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Mąki przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier puder, cukier wanilinowy i żółtka. Wsypać mąkę, delikatnie wymieszać.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części. Nasączyć wcześniej przygotowanym ponczem.

3

Masa śmietanowa

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem.

4

Dekorowanie

Gruszki osączyć, pokrajać w ćwiartki. Na dolnej część ciasta rozsmarować dżem, nałożyć gruszki (część zostawić do dekoracji), przykryć blatem biszkoptowym, nałożyć połowę śmietany, przykryć ostatnią częścią ciasta. Boki tortu i górę posmarować pozostałą śmietaną. Ćwiartki gruszek jednym końcem zanurzyć w rozpuszczonej w gorącej wodzie polewie czekoladowej, ułożyć na torcie.