Flag

Tort z biżuterią

ok. 8 - 10 porcji
Średni
60 min
Tort dla małych strojniś i elegantek :)
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
4 szt.jajek
1 szczyptasoli
150 gcukru pudru
80 gmąki
40 gmąki ziemniaczanej
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Ciasto kruche
40 gmasła
80 gmąki
1 szczyptasoli
1 - 2 łyżkiwody (zimnej)
Poncz
100 mlwody
1 szt.cytryny (sok z 1 cytryny)
2 łyżkicukru
Do dekoracji
500 mlśmietanki 36% tł.
2 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
2 łyżkicukru pudru
200 gdżemu malinowego
5 - 7 szt.pianek Marshmallows
2 szt.żelków (długich)
1 opak.Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak.Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1 opak.Blasku pereł Dr. Oetkera
1 opak.Małej Księżniczki Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
Picture - Blasku pereł Dr. Oetkera
Picture - Małej Księżniczki Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania biszkoptu

Tortownicę o śr. 21 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy piana będzie gotowa dodawaj stopniowo cukier puder cały czas ubijając. Następnie dodaj po jednym żółtku i delikatnie wymieszaj. Na koniec do piany przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Masę delikatnie wymieszaj i przełóż do przygotowanej tortownicy.

2

Pieczenie

Formę wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Gotowe ciasto odstaw do wystygnięcia.

3

Ciasto kruche

Z podanych składników (masło, mąka, sól, woda) zagnieć jednolite ciasto, wstaw na ok. 30 - 40 minut do lodówki. Po tym czasie wyłóż na stolnicę. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Wytnij lusterko o dł. ok. 10 - 11 cm, kilka serduszek z dziurkami w środku i cztery prostokąty o wym. ok. 4 x 2 cm na pudełko. Wszystkie elementy połóż delikatnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwaj widelcem.

4

Pieczenie

Blachę wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Gotowe elementy odstaw do wystygnięcia.

5

Udekoruj pianki i elementy z ciasta kruchego. Z części pianek wykonaj pierścionki, małą wykrawaczką wytnij w piance kółko - otwór na palec, piankę udekoruj lukrem i perełkami. Aby uzyskać lukier niebieski do opakowania rozpuszczonego lukru białego dodaj kilka kropli barwnika niebieskiego i dokładnie wymieszaj. Udekoruj elementy z ciasta kruchego. Przez otworki w serduszkach poprzewlekaj długie żelki - tak by powstały wisiorki.

6

Krem

Śmietan-fix wymieszaj z cukrem pudrem. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix z cukrem pudrem i delikatnie wymieszaj.

7

Dekorowanie

Biszkopt przekrój na trzy blaty. Każdy blat nasącz przygotowanym ponczem. Pierwszy blat posmaruj dżemem i kremem, przykryj go drugim blatem, posmaruj dżemem i kremem, przykryj ostatnim blatem. Kremem posmaruj wierzch ciasta. Resztę kremu przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekoruj brzegi tortu. Wierzch tortu obsyp cukrem błyszczącym. Na wierzchu poukładaj elementy z ciasta kruchego i pianek.