Flag

Tort truskawkowy z orzechami

ok. 12 - 16 porcji
Średni
40 min
Smak truskawek i orzechów z nutą polewy mlecznej
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
150 gmasła
10 kropliAromatu pomarańczowego Dr. Oetkera
170 gcukru pudru
2 szt.jajek
210 gmąki
50 gmigdałów (startych)
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
120 mljogurtu naturalnego 2% tł.
Masa
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
300 gserka homogenizowanego waniliowego
3 łyżkidżemu truskawkowego, niskosłodzonego
Polewa
1 opak.Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
Do dekoracji
30 gtruskawek
30 gorzechów włoskich lub pistacji

Zobacz produkty

Picture - Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Masło, aromat, cukier puder i jajka ubić na pianę. Mąkę wymieszać z migdałami, proszkiem do pieczenia, wymieszać z masą. Dodać jogurt. Ciasto wyłożyć do tortownicy o śr. 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Łyżką wygładzić powierzchnię.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić na dolną półkę piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Wystudzone ciasto przekroić ostrym nożem poziomo jeden raz. Górną część pokruszyć.

3

Masa

Schłodzoną śmietankę ubić ze śmietan-fixem. Serki homogenizowane wymieszać z dżemem, ubitą śmietaną oraz pokruszonym ciastem. Masę nałożyć na spód ciasta w formie kopuły.


Dekorowanie

Polewę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie odciąć róg opakowania i oblać ciasto. Na wierzchu ułożyć cząstki truskawek i orzechy.