Flag

Tort Tiramisu

ok. 8 - 10 porcji
Średni
40 min
Pyszny tort z lekkim kremem tiramisu i likierem
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
4 szt.jajek
3 łyżkiwody
1 opak.Biszkoptu Dr. Oetkera
Poncz
0,5 szkl.wody
2 łyżkicukru
75 mllikieru amaretto
Krem
2 opak.Kremu do tortów i ciast smak tiramisu Dr. Oetkera
600 mlmleka (schłodzonego)
200 gmasła
Do dekoracji
3 łyżkikakao do posypania
1 opak.dekoracji z czekolady
100 gborówek amerykańskich
10 listkówmięty

Zobacz produkty

Picture - Biszkoptu Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak tiramisu Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania Biszkoptu wsypać do miski, dodać jajka i wodę. Całość miksować na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Pieczenie

Formę o śr. 24 cm posmarować tłuszczem i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Formę wstawić do podgrzanego piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


10 minut po upieczeniu wyjąć biszkopt z formy. Po ostygnięciu ściąć wierzch ciasta i przekroić wzdłuż na dwie warstwy. Nasączyć wodą z cukrem i likierem amaretto.


Krem

Masło utrzeć mikserem na puch. Do wysokiego naczynia wlać 600 ml schłodzonego mleka. Stopniowo dodawać kremy i miksować najpierw na najniższych, następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Do ubitego kremu dodać utarte masło i miksować jeszcze przez ok. 2 minuty.

3

Dekorowanie

Na talerzu do tortów ułożyć jedną warstwę nasączonego biszkoptu, posypać kakao. Następnie posmarować warstwą kremu i również posypać kakao. Czynność powtórzyć, aby powstały warstwy: biszkopt, krem, biszkopt, krem. Boki tortu posmarować warstwą kremu. Wierzch tortu posypać kakao i udekorować dekoracjami z czekolady. Można także na wierzchu ułożyć borówki oraz listki mięty.