Flag

Tort śmietankowy z masą śmietanową

ok. 14 - 16 porcje
Średni
60 min
Lekki, śmietankowy tort z kolorowymi stokrotkami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
4 szt.jajek
170 gcukru pudru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
80 gmąki ziemniaczanej
80 gmąki
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Poncz
0,5 szkl.wody
2 łyżkicukru
1 szt.cytryny (sok z połowy cytryny)
Masa
2 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1000 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
Do dekoracji
1 opak.Stokrotek opłatków kolorowych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
Picture - Stokrotek opłatków kolorowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Żółtka oddziel od białek. Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsyp do żółtek i utrzyj na puszystą masę. Przesiane mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij z pozostałą ilością cukru pudru na sztywną pianę i dodaj do utartych żółtek. Delikatnie wymieszaj całość, dodając po trochu mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką spodu tortownicy o śr. 26 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Po upieczeniu i ostudzeniu przekrój biszkopt poziomo na trzy części i nasącz przygotowanym ponczem (woda, cukier, sok z cytryny). 1000 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30 % ubij mikserem. Pod koniec ubijania zawartość torebek z masą śmietanową wsyp do śmietany i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Gotową masą przełóż spody tortu.

3

Dekorowanie

Wierzch tortu udekoruj masą i stokrotkami z opłatka.