do przepisu Tort Robot dla chłopca
45 g | mąki |
45 g | mąki ziemniaczanej |
0,25 łyżeczki | Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera |
3 szt. | jajek |
90 g | cukru |
5 - 7 kropli | Aromatu waniliowego Dr. Oetkera |
110 g | mąki |
100 g | mąki ziemniaczanej |
1 łyżeczka | Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera |
7 szt. | jajek |
210 g | cukru |
0,5 opak. | Aromatu waniliowego Dr. Oetkera |
200 ml | wody |
2 szt. | cytryny (sok z 1,5 cytryny) |
3 łyżki | cukru |
1000 ml | śmietanki 30% tł. |
2 opak. | Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera |
2 opak. | Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera |
200 g | dżemu jagodowego, niskosłodzonego |
15 szt. | pianek Marshmallows |
1 opak. | Lukru gotowego niebieskiego Dr. Oetkera |
1 opak. | Perełek błyszczących Dr. Oetkera |
1 opak. | Perełek srebrnych Dr. Oetkera |
5 szt. | żelków (długich, różne rodzaje) |
Obie formy (prostokątna o wym. 36 x 20 cm i okrągła o śr. 17 cm) wyłóż papierem do pieczenia (tylko spód). Najpierw przygotuj jeden biszkopt, po jego upieczeniu przygotuj następny. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier ciągle ubijając. Następnie dodawaj kolejno żółtka i dalej ubijaj. Po dodaniu wszystkich żółtek ustaw obroty miksera na najniższe i powoli w 2-3 turach dodaj przesiane mąki. Na koniec dodaj aromat waniliowy i wymieszaj.
Formę wstaw do piekarnika.
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Piekarnik gazowy: 180 °C
Czas pieczenia: ok. 40 - 50 min.
W kąpieli wodnej rozgrzej lukry. Jedną piankę przetnij na pół tak, by powstały dwa płaskie krążki, pozostałe poprzecinaj wzdłuż po dłuższej krawędzi. Z krążków zrób oczy, pozostałe elementy ozdób lukrem i perełkami błyszczącymi. Jeden długi żelek rozetnij na pół, po jednej stronie ponacinaj żelka tak, by powstały ręce robota i nabij na patyczki do szaszłyków, drugi żelek potnij na małe kawałeczki - z niego wykonasz usta. Z pozostałych żelków wykonaj antenki.
Mocno schłodzoną śmietankę ubij razem z barwnikiem niebieskim. Pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i zmiksuj na gładką masę.
Prostokątny blat ciasta przekrój na pół tak, by powstały dwa kwadraty, wyrównaj wierzch, jeżeli ciasto mocno się wybrzuszyło. Jeden blat połóż na talerzu do serwowania tortu. Nasącz go ponczem, posmaruj warstwą dżemu jagodowego i masą. Przykryj drugim blatem. Całość posmaruj kremem. Okrągłe ciasto przekrój na dwa blaty, również nasącz, posmaruj dżemem i masą, okrągły biszkopt ułóż na kwadratowej podstawie. Całość równo posmaruj pozostała masą. Tort ozdób wcześniej przygotowanymi dekoracjami i perełkami srebrnymi.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
2814
kJ
672 kcal |
1005
kJ
240 kcal |
Tłuszcz | 30.66 g | 10.95 g |
Węglowodany | 90.30 g | 32.25 g |
Białko | 9.91 g | 3.54 g |
Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.
Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Wyrażenie zgody na stosowanie plików cookies obejmuje również możliwość przekazania danych do Stanów Zjednoczonych na podstawie art.49 RODO. Aby uzyskać szczegółowe informacje, zapoznaj się z naszą polityce prywatności, tutaj możesz również znaleźć więcej informacji na temat przesyłania danych do dostawców technologii i partnerów w Stanach Zjednoczonych. W każdej chwili możesz zmienić zdanie.
Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.
Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.
Korzystamy również z dostawców technologii, którzy mogą przetwarzać Twoje dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez uprzedzenia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.
Współpracujemy również z partnerami, którzy mogą przetwarzać Państwa dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez wcześniejszego powiadomienia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.
Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.
Thank you for your message.