Flag

Tort Robot dla chłopca

ok. 10 - 14 porcji
Średni
40 min
Tort niebieski - idealny na przyjęcie urodzinowe.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt okrągły
45 gmąki
45 gmąki ziemniaczanej
0,25 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
3 szt.jajek
90 gcukru
5 - 7 kropliAromatu waniliowego Dr. Oetkera
Biszkopt prostokątny
110 gmąki
100 gmąki ziemniaczanej
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
7 szt.jajek
210 gcukru
0,5 opak.Aromatu waniliowego Dr. Oetkera
Poncz
200 mlwody
2 szt.cytryny (sok z 1,5 cytryny)
3 łyżkicukru
Do dekoracji
1000 mlśmietanki 30% tł.
2 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
2 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
200 gdżemu jagodowego, niskosłodzonego
15 szt.pianek Marshmallows
1 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1 opak.Perełek srebrnych Dr. Oetkera
5 szt.żelków (długich, różne rodzaje)

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu waniliowego Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu waniliowego Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
Picture - Perełek srebrnych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Obie formy (prostokątna o wym. 36 x 20 cm i okrągła o śr. 17 cm) wyłóż papierem do pieczenia (tylko spód). Najpierw przygotuj jeden biszkopt, po jego upieczeniu przygotuj następny. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier ciągle ubijając. Następnie dodawaj kolejno żółtka i dalej ubijaj. Po dodaniu wszystkich żółtek ustaw obroty miksera na najniższe i powoli w 2-3 turach dodaj przesiane mąki. Na koniec dodaj aromat waniliowy i wymieszaj.

2

Pieczenie

Formę wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 40 - 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

W kąpieli wodnej rozgrzej lukry. Jedną piankę przetnij na pół tak, by powstały dwa płaskie krążki, pozostałe poprzecinaj wzdłuż po dłuższej krawędzi. Z krążków zrób oczy, pozostałe elementy ozdób lukrem i perełkami błyszczącymi. Jeden długi żelek rozetnij na pół, po jednej stronie ponacinaj żelka tak, by powstały ręce robota i nabij na patyczki do szaszłyków, drugi żelek potnij na małe kawałeczki - z niego wykonasz usta. Z pozostałych żelków wykonaj antenki.

4

Krem

Mocno schłodzoną śmietankę ubij razem z barwnikiem niebieskim. Pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i zmiksuj na gładką masę.

5

Dekorowanie

Prostokątny blat ciasta przekrój na pół tak, by powstały dwa kwadraty, wyrównaj wierzch, jeżeli ciasto mocno się wybrzuszyło. Jeden blat połóż na talerzu do serwowania tortu. Nasącz go ponczem, posmaruj warstwą dżemu jagodowego i masą. Przykryj drugim blatem. Całość posmaruj kremem. Okrągłe ciasto przekrój na dwa blaty, również nasącz, posmaruj dżemem i masą, okrągły biszkopt ułóż na kwadratowej podstawie. Całość równo posmaruj pozostała masą. Tort ozdób wcześniej przygotowanymi dekoracjami i perełkami srebrnymi. Aby uzyskać lukier niebieski do opakowania rozpuszczonego lukru białego dodaj kilka kropli barwnika niebieskiego i dokładnie wymieszaj.