Tort Robot dla chłopca

Tort niebieski - idealny na przyjęcie urodzinowe.

ok. 10 - 14 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort Robot dla chłopca

Biszkopt okrągły:

45 g mąki
45 g mąki ziemniaczanej
0,25 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
3 szt. jajek
90 g cukru
5 - 7 kropli Aromatu waniliowego Dr. Oetkera

Biszkopt prostokątny:

110 g mąki
100 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
7 szt. jajek
210 g cukru
0,5 opak. Aromatu waniliowego Dr. Oetkera

Poncz:

200 ml wody
2 szt. cytryny (sok z 1,5 cytryny)
3 łyżki cukru

Do dekoracji:

1000 ml śmietanki 30% tł.
2 opak. Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
2 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
200 g dżemu jagodowego, niskosłodzonego
15 szt. pianek Marshmallows
1 opak. Lukru gotowego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. Perełek srebrnych Dr. Oetkera
5 szt. żelków (długich, różne rodzaje)

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Obie formy (prostokątna o wym. 36 x 20 cm i okrągła o śr. 17 cm) wyłóż papierem do pieczenia (tylko spód). Najpierw przygotuj jeden biszkopt, po jego upieczeniu przygotuj następny. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier ciągle ubijając. Następnie dodawaj kolejno żółtka i dalej ubijaj. Po dodaniu wszystkich żółtek ustaw obroty miksera na najniższe i powoli w 2-3 turach dodaj przesiane mąki. Na koniec dodaj aromat waniliowy i wymieszaj.

2

Pieczenie

Formę wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 40 - 50 min.

3

W kąpieli wodnej rozgrzej lukry. Jedną piankę przetnij na pół tak, by powstały dwa płaskie krążki, pozostałe poprzecinaj wzdłuż po dłuższej krawędzi. Z krążków zrób oczy, pozostałe elementy ozdób lukrem i perełkami błyszczącymi. Jeden długi żelek rozetnij na pół, po jednej stronie ponacinaj żelka tak, by powstały ręce robota i nabij na patyczki do szaszłyków, drugi żelek potnij na małe kawałeczki - z niego wykonasz usta. Z pozostałych żelków wykonaj antenki.

4

Krem

Mocno schłodzoną śmietankę ubij razem z barwnikiem niebieskim. Pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i zmiksuj na gładką masę.

5

Dekorowanie

Prostokątny blat ciasta przekrój na pół tak, by powstały dwa kwadraty, wyrównaj wierzch, jeżeli ciasto mocno się wybrzuszyło. Jeden blat połóż na talerzu do serwowania tortu. Nasącz go ponczem, posmaruj warstwą dżemu jagodowego i masą. Przykryj drugim blatem. Całość posmaruj kremem. Okrągłe ciasto przekrój na dwa blaty, również nasącz, posmaruj dżemem i masą, okrągły biszkopt ułóż na kwadratowej podstawie. Całość równo posmaruj pozostała masą. Tort ozdób wcześniej przygotowanymi dekoracjami i perełkami srebrnymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort Robot dla chłopca

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2814 kJ
672 kcal
1005 kJ
240 kcal
Tłuszcz 30.66 g 10.95 g
Węglowodany 90.30 g 32.25 g
Białko 9.91 g 3.54 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.