Flag

Tort pszczoła

ok. 16 - 18 porcji
Średni
40 min
Wesoły, żółty tort z pszczółkami...
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast foremki w kształcie pszczoły można narysować na papierze do pieczenia szablon, wyciąć, a następnie przyłożyć do ciasta i wyciąć nożem pszczółkę według wzoru.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
400 gmąki
350 gcukru
0,5 łyżeczkiSody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
1,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
3 łyżkikakao
3 szt.jajek
170 gmasła
250 mlwody (ciepłej)
Pszczółki
150 gmąki
75 gmasła
50 gcukru pudru
1 szt.jajka
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 łyżkakakao
Dekoracja pszczółek
2 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak.pisaków żelowych
Krem
1000 mlśmietanki 36% tł. (schłodzonej)
2 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
2 opak.Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 opak.Stokrotek opłatków kolorowych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Sody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
Picture - Stokrotek opłatków kolorowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Spód tortownicy o śr. 27 cm wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao. Dodawaj po jednym jajku miksując na wolnych obrotach. Następnie dodaj masło i ciepłą wodę, całość dokładnie połącz. Ciasto wlej do przygotowanej wcześniej formy.

2

Pieczenie

Formę wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Upieczone ciasto wyjmij z formy. Po wystudzeniu odkrój wypukły wierzch ciasta. Ciasto przekrój na 3 części tak by powstały 3 blaty tortu.

3

Ciasto na pszczoły

Do miski wsyp mąkę, dodaj miękkie masło, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i kakao. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie ciasto włóż do zamrażalnika na 30 minut, a następnie rozwałkuj je i wycinaj pszczoły foremką.

4

Pieczenie

Blachę wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Upieczone ciastka pszczoły wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

5

Dekorowanie

Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę. 

Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.


Połowę lukru zabarw barwnikiem żółtym według zasady: 1 tubka barwnika na 100 g lukru.


Gdy pszczoły wystygną dekoruj skrzydełka białym lukrem, brzuszki pszczół dekoruj w paski lukrem zabarwionym na żółto, a oczy pisakiem niebieskim. Oczy pszczoły można również wykonać nakładając krople lukru domowego i kolorowe perełki Dr. Oetkera.

6

Krem

Do zimnej, płynnej śmietanki dodaj żółte barwniki z tubek, ubij mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodaj Masy śmietanowe o smaku śmietankowym, wymieszaj na najniższych obrotach, aż składniki się połączą.


Czekoladowe blaty ciasta przełóż kremem. Boki i wierzch tortu udekoruj kremem. Tort wstaw do lodówki na min. 1 h. Przed podaniem udekoruj pszczółkami i kolorowymi stokrotkami.

Porady i wskazówki

  • Zamiast foremki w kształcie pszczoły można narysować na papierze do pieczenia szablon, wyciąć, a następnie przyłożyć do ciasta i wyciąć nożem pszczółkę według wzoru.