Flag

Tort pająk

ok. 10 - 12 porcji
Średni
40 min
Tort w kształcie pająka z kremem czekoladowym
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Babki czekoladowej Dr. Oetkera
3 szt.jajek
100 gmasła
100 mlmleka
Krem
300 mlmleka (schłodzonego)
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 opak.posypki cukrowej
1 opak.żelek (długich)
6 szt.pianek Marshmallows
1 opak.Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Babki czekoladowej Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania ciasta

Tortownicę o śr. 20 cm posmaruj masłem i wysyp mąką. Zawartość opakowania ciasta wsyp do miski, dodaj jajka, miękkie masło i mleko. Mieszaj mikserem najpierw na niskich, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 min do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przełóż do przygotowanej foremki.

2

Pieczenie

Formę z ciastem wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 55 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciast odstaw do całkowitego wystygnięcia, po czym wyjmij je z foremki.

3

Krem

Do wysokiego naczynia wlej 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach.

4

Dekorowanie

Ciasto posmaruj kremem i obsyp płatkami czekoladowymi. Polewy rozpuść w kąpieli wodnej, utnij róg opakowań i wyciśnij na papier do pieczenia: 4 kropki z polewy białej o śr. 1 cm oraz 4 kropki z polewy deserowej o śr. 0,5 cm. Odstaw, aby zastygły. Następnie ciemne kropki posmaruj od spodu pisakiem cukrowym i przyklej na białe kropki tak, aby powstały oczy pająka. Obok ułóż perełki błyszczące (jako dodatkowe oczy). Ciasto udekoruj pisakami w paseczki lub inne wzory. Z długiego żelka wykonaj zęby jadowe i umocuj je w cieście. Pianki natnij, przyczep długie żelki - będą to nogi pająka. Do pianek przyklej pisakiem perełki.