Flag

Tort marchewkowy ABC

ok. 18 - 20 porcji
Średni
60 min
Aromatyczny tort z marchewką z literkami z czekolady
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
300 gmąki
300 gcukru
4 szt.jajek
200 mloleju
1 łyżkaPrzyprawy korzennej Dr. Oetkera
1,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkaSody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
400 gmarchwi (startej na małych oczkach)
Masa śmietanowa
1000 mlśmietanki 30% tł.
2 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 opak.dekoracji z czekolady
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Sody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Spód foremek wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i obsyp mąką. Marchew umyj, obierz, zetrzyj na tarce. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę korzenną, całość wymieszaj. w drugiej misce ubij jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, następnie dodaj olej, dalej ubijaj a gdy powstanie jednolita konsystencja po trochu dodawaj przesiane suche składniki. Na koniec dodaj startą marchewkę. Całość wymieszaj mikserem na najniższych obrotach i rozłóż do foremek.

2

Pieczenie

Foremka o śr. 12 cm.

Czas pieczenia: ok. 30 - 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Pieczenie

Foremka o śr. 16 cm.

Czas pieczenia: ok. 30 - 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

4

Pieczenie

Foremka o śr. 18 cm.

Czas pieczenia: ok. 50 - 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Gotowe ciasta odstaw do wystygnięcia. Z zimnych ciast zetnij wybrzuszony wierzch.

5

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania wsyp masy śmietanowe, zmniejsz obroty miksera, całość wymieszaj. Każde ciasto przekrój na dwa blaty, nałóż warstwę kremu, przykryj drugim blatem, posmaruj górę i boki ciast. Ułóż największe ciasto na talerzu, na nie ułóż średnie, na wierzch najmniejsze. Resztę kremu włóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na czubku tortu wykonaj dekorację z kremu. Udekoruj literkami czekoladowymi A B C. Boki największego ciasta obłóż cyferkami i literkami. Całość posyp perełkami.