Flag

Tort kokosowy

ok. 14 - 16 porcji
Średni
60 min
Kokosowa przyjemność ubogaci niejeden stół komunijny
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
4 szt.jajek
170 gcukru pudru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
80 gmąki
80 gmąki ziemniaczanej
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Poncz
0,5 szkl.wody
2 łyżkicukru
1 szt.cytryny (sok z połowy cytryny)
Masa
2 opak.Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera
600 mlmleka
200 gmasła
1 słoikdżemu z czarnych porzeczek
Do dekoracji
100 gwiórków kokosowych
8 szt.drażetek

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielić od białek. Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsypać do żółtek i utrzeć na puszystą masę. Przesiane mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z pozostałą ilością cukru pudru na sztywną pianę i dodać do utartych żółtek. Delikatnie wymieszać całość, dodając po trochu mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką spodu tortownicy o średnicy 26 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić biszkopt poziomo na trzy części i nasączyć przygotowanym ponczem (woda, cukier, sok z cytryny wymieszać). Do wysokiego naczynia wlać 600 ml zimnego mleka. Zawartość torebek wsypywać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych obrotach, a następnie na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania głdakiej konsystencji. Spody tortu przełożyć najpierw dżemem porzeczkowym, a następnie kremem śmietankowym.

3

Dekorowanie

Wierzch tortu i boki posmarować pozostałą częścią kremu śmietankowego i obsypać wiórkami kokosowymi. Udekorować kremem i drażetkami.