Flag

Tort dla księżniczki z pantofelkiem

10 porcji
Średni
60 min
Tort dla dziewczynki, która zgubiła pantofelek
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
1 opak.Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt.jajek
3 łyżkiwody
1 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Poncz
1 szt.pomarańczy (sok z pomarańczy)
2 łyżkicukru
Pantofelki
60 gmąki
40 gmasła
20 gcukru
1 opak.pisaków żelowych
Śnieżna Chmurka
2 opak.Śnieżnej Chmurki Dr. Oetkera
400 mlmleka
Do dekoracji
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Biszkoptu Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Śnieżnej Chmurki Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania ciasta

Tortownicę o śr. 20 cm, wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Mieszankę do wypieku biszkoptu wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj tubkę barwnika niebieskiego.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia. Gdy ciasto ostygnie zetnij wierzch i boki, by odsłonić kolor i przekrój ciasto na połowę, by powstały dwa blaty tortu.

3

Pantofelki

Mąkę, miękkie masło i cukier zagnieć szybko, by składniki się połączyły. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 0,5 h. Następnie ciasto rozwałkuj i wycinaj foremką do ciastek buciki. Blachę wstawić do piekarnika. Gdy ciastka będą gotowe, wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C

4

Dekorowanie pantofelków

Wystudzone ciastka udekoruj pisakami i perełkami kolorowymi, by buciki przypominały pantofelek księżniczki. W ten sposób przygotuj 10 bucików.

5

Śnieżna Chmurka

Do wysokiego naczynia wlej 400 ml zimnego mleka, wsyp 2 opak. Śnieżnej Chmurki i wymieszaj. Całość ubijaj mikserem do uzyskania puszystej konsystencji. Masę schłodź w lodówce ok. 15 minut. Gdy masa będzie gotowa przełóż ją do szprycy z końcówką wyciętą w gwiazdkę.

6

Dekorowanie

Pierwszy blat biszkoptu ułóż na paterze, skrop ponczem, nałóż szprycą masę, ułóż kolejny blat, skrop ponczem, nałóż szprycą masę tak, by na samym czubku było jej więcej. Czubek i boki tortu udekoruj perełkami. Ułóż bucik. Gdy tort będzie podzielony na porcje, pozostałe buciki ułóż na każdej porcji tortu.