Flag

Tort dla dzieci Zamek

ok. 19 - 20 porcji
Średni
60 min
Zamek małej królewny w różowych kolorach
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
3 opak.Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
6 szt.jajek
300 gmasła
300 mlmleka
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
Krem
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
300 mlmleka (schłodzonego)
100 gmasła (miękkiego)
Do dekoracji
7 szt.wafli (rożków)
2 opak.Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1 opak.Małej Księżniczki Dr. Oetkera
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
Picture - Małej Księżniczki Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania ciasta

Blachę o wym. 25 x 30 cm, wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przygotuj pierwszy blat. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj 2 jajka, 100 g masła i 100 ml mleka. Całość miksuj na najwyższych obrotach ok. 3 min. do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Dodaj 1/2 łyżeczki Barwnika spożywczego czerwonego. Dokładnie wymieszaj, ciasto przelej na blachę.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasto odstaw do wystygnięcia na 10 min., wyjmij z blachy. W ten sam sposób przygotuj 2 pozostałe blaty – do jednego dodaj 1/2 łyżeczki barwnika spożywczego czerwonego, do drugiego całą tubkę barwnika spożywczego żółtego.

3

Rożki

Lukier gotowy różowy rozpuść w gorącej wodzie, odetnij róg opakowania. Rozpuszczonym lukrem posmaruj rożki, można je trochę przyciąć, jeżeli są za duże. Odstaw do wyschnięcia.

4

Krem

Zimne mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość torebki, miksuj przez 2 min. W misce utrzyj miękkie masło. Dodaj je do kremu, wszystko razem miksuj jeszcze 2 min., aż powstanie gładki krem.

5

Dekorowanie

Z każdego blatu ciasta wytnij kółko o śr. 19 cm. Różowy blat połóż na talerzu do serwowania tortów, posmaruj warstwą kremu, nałóż żółty blat, posmaruj kremem, połóż drugi różowy blat i posmaruj kremem - nie smaruj boków tortu. Z pozostałych blatów ciasta małymi wykrawaczami o śr. 4,5 cm i 3,5 cm powycinaj kółka. Kilka kółeczek przekrój na pół, półokrągłą krawędź posmaruj kremem i obsyp cukrem błyszczącym. Pół krążkami udekoruj krawędź toru. Z pozostałych krążków wykonaj wieże, krążki przełóż kremem, na czubku nałóż polukrowany wafelek, kilka wieżyczek postaw na torcie, a resztę dookoła. Przed podaniem posyp wierzch i brzegi tortu perełkami.