Flag

Tort Delicja

ok. 12 - 16 porcji
Średni
60 min
Efektowny tort z masą serową i popularnymi ciasteczkami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
3 szt.jajek
120 gcukru pudru
60 gmąki
60 gmąki ziemniaczanej
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
200 mlsoku pomarańczowego (z kartonika)
140 gdżemu pomarańczowego (1/2 słoika)
Masa
1 opak.Sernika na zimno Dr. Oetkera
500 mlmleka
300 gserka homogenizowanego waniliowego
8 - 10 szt.ciastek "Delicji" o smaku pomarańczowym
Do dekoracji
250 gśmietanki 30% tł.
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1 łyżkacukru pudru
1 opak.Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Sernika na zimno Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Picture - Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Białka ubić na sztywno, wymieszać z masą jajeczną. Zmieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać. Do masy jajecznej dodawać stopniowo mąkę, delikatnie wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Wystudzone ciasto przekroić na trzy części. Dwie warstwy ciasta nasączyć sokiem pomarańczowym. Dolną część biszkoptu nasączyć sokiem, posmarować dżemem pomarańczowym, przykryć drugą częścią ciasta, skropić sokiem pomarańczowym. Ciasto ułożyć w tortownicy, założyć obręcz.

3

Masa serowa

Do wysokiego naczynia wlać 500 ml mleka. Wsypać masę sernikową i miksować 3 minuty na najwyższych obrotach. Następnie dodać serek homogenizowany i miksować przez 1 min. Część sernika wyłożyć na biszkopt, ułożyć ciastka, następnie przykryć resztą masy i wyrównać. Nałożyć ostatni krążek ciasta.

4

Dekorowanie

Polewę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej, polać wierzch tortu. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Tort ozdobić rozetkami ze śmietany, ułożyć przekrojone na pół ciastko i posypać posypką czekoladową.