Flag

Tort czekoladowy z wiśniami i galaretką

12 porcji
Trudny
40 min
Czekoladowy biszkopt przełozony galaretką z wiśniami i kremem czekoladowym
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
6 szt.jajek
200 gcukru
70 gmąki
30 gmąki ziemniaczanej
4 łyżkikakao
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Galaretka
400 mlwody
1 opak.Galaretki o smaku wiśniowym Dr. Oetkera
300 gwiśni (drylowanych, świeżych lub mrożonych)
Poncz
100 mlwiśniówki
Krem
100 gczekolady gorzkiej
250 gserka mascarpone
300 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
45 gcukru pudru
Do dekoracji
100 gczekolady gorzkiej
100 mlśmietanki 30% tł.
50 gkonfitury wiśniowej
1 opak.Nocnego Nieba Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku wiśniowym Dr. Oetkera
Picture - Nocnego Nieba Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Jajka i cukier umieść w misie miksera i ubijaj przez 10 minut. Wymieszaj i przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki delikatnie wmieszaj do masy jajecznej.

2

Pieczenie

Ciasto przełóż do tortownicy i piecz do suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu biszkopt odstaw do wystudzenia, a następnie przekrój na 3 części.

3

Galaretka

Zagotuj wodę i odmierz 400 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj wiśnie i odstaw galaretkę do wystudzenia.

4

Krem

Czekoladę posiekaj i rozpuść ją w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę dodawaj partiami do serka mascarpone i dobrze wymieszaj mikserem. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem i delikatnie wmieszaj ją do masy czekoladowej. Krem włóż do lodówki na czas przygotowania tortu.

5

Przełożenie

Blaty nasącz ponczem. Na pierwszym blacie rozłóż tężejącą galaretkę z wiśniami, przykryj ją drugim blatem. Rozsmaruj na nim warstwę kremu czekoladowego i przykryj ostatnim blatem. Pozostały krem rozprowadź na wierzchu i bokach ciasta za pomocą szpatułki. Wstaw ciasto do lodówki na ok. 2 h.

6

Dekorowanie

Czekoladę pokrój na kawałki i umieść ją razem ze śmietanką w garnku. Podgrzewaj na małym ogniu do momentu uzyskania jednolitej polewy. Jeszcze ciepłą (ale nie gorącą) polewą udekoruj ciasto wylewając ją na środek ciasta i delikatnie rozprowadzając łyżką na boki. Ułóż na niej kilka wiśni i udekoruj posypką. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia.