Flag

Torciki urodzinowe

ok. 20 porcji
Średni
40 min
Najlepsze na urodzinowe przyjęcie
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
5 szt.jajek
120 gcukru
150 gmąki
1 łyżkakakao
50 gorzechów włoskich (drobno posiekanych)
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Poncz
1 szkl.wody (przegotowanej)
1 szt.cytryny
2 łyżkicukru
Krem
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
300 mlmleka
150 gmasła
Do dekoracji
250 mlśmietanki 30% tł.
1 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1 łyżkacukru pudru
1 opak.posypki cukrowej
1 opak.Perełek cukrowych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Picture - Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier, kolejno żółtka cały czas ubijając. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito. Do mieszanki dodaj orzechy. Do masy jajecznej dodawaj po trochu mąkę z dodatkami delikatnie mieszając łyżką. Ciasto podziel na dwie części. Rozsmaruj cienko na dwóch blaszkach ( z wyposażenia piekarnika ) wyłożonych papierem do pieczenia na grubość 1 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C


Po upieczeniu natychmiast zdejmij z blachy, ściągnij papier i zostaw do ostygnięcia. Z ciasta wycinaj krążki o śr. 7 cm. Do wody dodaj sok z cytryny i cukier, wymieszaj. Krążki ciasta nasącz ponczem.

3

Krem

Do wysokiego naczynia wlej 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzyj miękkie masło, a następnie dodaj je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksuj przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.

4

Dekorowanie

Dwa krążki ciasta sklej kremem, posmaruj boki i górę torcika. Boki obsyp płatkami czekoladowymi. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj śmietan – fix wymieszany z cukrem pudrem. Następnie za pomocą szprycy wyciskaj śmietanę na wierzch torcików. Posyp perełkami cukrowymi.