Flag

Torcik orzechowy z kremem waniliowym

12 porcji
Średni
60 min
Beza orzechowa przełożona pysznym kremem z serkiem mascarpone i wanilią
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Ekstraktu z wanilii Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Beza
6 szt.białka
120 gcukru
130 gcukru pudru
1 szczyptasoli
100 gmigdałów zmielonych
100 gorzechów laskowych (pokrojonych)
Krem
10 gŻelatyny 20 g Dr. Oetkera
3 łyżkiwody (gorącej)
6 szt.żółtek
70 gcukru
2 łyżeczkiEkstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
50 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
250 gserka mascarpone
Do dekoracji
50 gorzechów laskowych

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
Picture - Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 160°C z funkcją termoobiegu. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodawaj, łyżka po łyżce wymieszany cukier, cukier puder i szczyptę soli. Ubijaj do momentu, aż beza będzie sztywna i błyszcząca. Zmielone migdały i 50 g orzechów delikatnie wymieszaj z masą, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę podziel na dwie części.

2

Pieczenie

Na dwóch blachach z wyposażenia piekarnika połóż papier do pieczenia. Odrysuj dwa okręgi od okrągłej formy o śr. 24 cm. Bezową masę wyłóż na odrysowane okręgi. Masy posyp pozostałą częścią orzechów laskowych. Blachy wstaw do piekarnika. Piecz z funkcją termoobiegu.

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C


Upieczone blaty odstaw do wystudzenia. Bezy najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dokładnie wyschły.

3

Krem

Żelatynę rozpuść w trzech łyżkach gorącej wody. Żółtka połącz z cukrem i ekstraktem waniliowym. Całość utrzyj mikserem w miseczce ustawionej nad garnkiem z delikatnie gotującą się wodą. Masę ucieraj do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Gdy masa jajeczna będzie ciepła i zacznie gęstnieć, dodaj do niej rozpuszczoną żelatynę i dokładnie miksuj jeszcze przez minutę, aż krem będzie gęsty i lśniący. Następnie krem przetrzyj przez sitko i odstaw do lekkiego przestudzenia.


Schłodzoną śmietankę ubij z serkiem mascarpone. Stopniowo połącz z kremem jajecznym. Masę przełóż na jeden z blatów. Drugi ułóż na kremie i lekko dociśnij. Odstaw torcik na kilka godzin do schłodzenia i całkowitego stężenia kremu.

4

Dekorowanie

Torcik udekoruj orzechami laskowymi w części pokrojonymi i w całości.

Porady i wskazówki