Flag

Torcik chałwowy bez pieczenia

ok. 16 porcji
Średni
60 min
Delikatny i pyszny torcik chałwowy z musem czekoladowym
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
60 gmasła
160 gherbatników
Warstwa chałwowa
500 gserka mascarpone
2 łyżkicukru pudru
200 gchałwy waniliowej
3 listkiŻelatyny w listkach Dr. Oetkera
Mus
150 gczekolady gorzkiej
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 łyżkicukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
1

Przygotowanie spodu

Masło rozpuść. Ciastka maślane rozdrobnij blenderem i wymieszaj z masłem. Tak przygotowaną masą wyłóż dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Schłodź w lodówce 30 minut.

2

Przygotowanie masy chałwowej

Serek zmiksuj z cukrem pudrem na kremową i gładką konsystencję. Chałwę pokrusz drobno i wmieszaj z masą, tak aby równomiernie się rozprowadziła. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez 5 minut, odciśnij, a następnie podgrzej w garnku do rozpuszczenia (nie gotuj!). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2 łyżki masy chałwowej. Całość wymieszaj, a następnie dodaj do pozostałej części masy i zmiksuj do dokładnego połączenia się składników. Masę chałwową wylej na spód ciasteczkowy. Odstaw do lodówki na czas przygotowania musu czekoladowego.

3

Przygotowanie musu

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odczekaj aż przestygnie. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj przestudzoną czekoladę i wymieszaj dokładnie na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej puszystej masy. Tak przygotowany mus przełóż równomiernie na masę chałwową. Całość wstaw do lodówki do całkowitego stężenia przez ok. 3 godziny.