PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Tęcza

Spróbuj kolorowej tęczy w formie Kopca Kreta!

o 8 - 10 porcji

trudne 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Tęcza

Ciasto:

1 opak. Kopca Kreta Dr. Oetkera
100 g margaryny (miękkiej)
2 szt. jajek
75 ml mleka

Masa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
100 ml wody (letniej)
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

Do nasączenia:

100 ml wody
1 łyżka cukru
1 szt. cytryny (sok z połowy cytryny)

Do dekoracji:

1 opak. posypki cukrowej

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jajka i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Ciasto rozłóż równomiernie w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formie o średnicy 20 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 45 min.

3

Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz, odstaw do wystudzenia. Wyłóż na płaski talerz, zetnij nożem wierzch ciasta i pokrusz go w misce. Spód ciasta nasącz wodą z cukrem i sokiem z cytryny.

4

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez ok. 0,5 minuty. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj. Następnie odłóż ok. 100 ml masy. Pozostałą masę podziel na 3 części. Do pierwszej części dodaj barwnik żółty i delikatnie wymieszaj. Zabarwioną masę przełóż do miski o średnicy 20 cm wyłożonej folią spożywczą i równomiernie rozsmaruj. Do drugiej części masy dodaj barwnik czerwony, wymieszaj i przełóż do miski. Rozsmaruj czerwoną warstwę na żółtej masie, wyrównaj. Do trzeciej masy dodaj barwnik zielony i wymieszaj. Zieloną masę rozsmaruj w misce z masą żółtą i czerwoną. Do każdej masy dodaj tyle barwnika, aby uzyskać pożądany kolor. Miskę z zabarwioną masą wstaw na ok. 2 godziny do lodówki.

5

Dekorowanie

Masę wyjmij delikatnie z miski i ułóż na brązowym spodzie. Wierzch posmaruj cienko niezabarwioną masą i posyp okruchami ciasta. Udekoruj kolorowymi kwiatkami Wiosenna łąka.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tęcza

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 1930kJ
461kcal
1068kJ
255kcal
Tłuszcz 28.15g 15.55g
Węglowodany 46.22g 25.54g
Białko 6.3g 3.48g