Flag

Tarta z masą śmietanową z owocami leśnymi

ok. 12 - 16 porcji
Średni
40 min
Krucha, maślana, po prostu pyszna
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
200 gmąki
100 gmasła
1 szt.jajka
40 gcukru pudru
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
Masa śmietanowa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
70 gmieszanki owoców mrożonych (leśnych)
2 łyżkisoku z cytryny
Do dekoracji
50 gjeżyn
50 gborówek amerykańskich
50 gmalin
50 gtruskawek
6 - 8 listkówmięty

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Formę do pieczenia tarty o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką.


Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę masło, cukier puder i jajko. Zagnieć wszystkie składniki i uformuj kulę. Jeśli ciasto za bardzo klei się do rąk dodaj trochę mąki.

2

Chłodzenie

Kulę z ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.

Czas chłodzenia: 30 min.


Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 5 mm. Ciasto owiń na wałek i ostrożnie przełóż na przygotowaną formę. Wstaw do lodówki.

Czas chłodzenia: 30 min.

3

Pieczenie

Przed wstawieniem do piekarnika ponakłuwaj spód widelcem i obciąż, przykrywają papierem do pieczenia z suchą fasolą lub ryżem.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C


Po 20 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 180, zdejmij papier z obciążeniem i piecz jeszcze przez 5 minut na jasnozłoty kolor. Po upieczeniu wystudź.

4

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej, rozmrożone owoce i sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach. Połowę masy rozprowadź równą warstwą na spodzie tarty. Drugą połowę nałóż wokół rantu tarty, używając dwóch łyżek do formowania owalnych kształtów.

5

Dekorowanie

Wnętrze tarty wypełnij owocami. Udekoruj listkami mięty.