Flag

Szarlotka z budyniem

16 porcji
Średni
40 min
Kruchy spód, jabłka i masa z budyniu
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
500 gmąki
200 gmasła
150 gcukru pudru
1 szt.jajka
2 szt.żółtek
2 łyżkiśmietany 18% tł.
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Obłożenie
2 - 4 łyżkibułki tartej
1000 gjabłek
750 mlmleka
2 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
4 łyżkicukru
Do dekoracji
2 łyżkicukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zagnieć do połączenia w jednolitą całość. Ciasto kruche podziel na 2 części, każdą owiń folią spożywczą. Pierwszą część włóż na 30 min. do lodówki, drugą część włóż do zamrażarki na ok. 1 h.

2

Pieczenie

Piekarnik rozgrzej do 180˚C. Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone w lodówce ciasto wyłóż na dnie blachy. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczony spód wyjmij z piekarnika, posyp bułką tartą, by przy dalszym pieczeniu wchłonęła wilgoć z jabłek.

3

Obłożenie

Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój w ósemki i ułóż na cieście.


500 ml mleka przelej do garnka i zagotuj. W pozostałym mleku wymieszaj budynie z cukrem. Przelej do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotuj aż budyń zgęstnieje. Gorący jeszcze budyń wylej równomiernie na jabłka. Na budyń zetrzyj ciasto wyjęte z zamrażarki.

4

Pieczenie

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

5

Dekorowanie

Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.