Flag

Śnieżny tort

ok. 14 - 16 porcji
Średni
40 min
Migdałowe góry pokryte brzoskwiniami i śnieżną kołderką
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
100 gmasła lub margaryny (miękkie)
100 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
4 szt.żółtek
125 gmąki
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Obłożenie
4 szt.białka
200 gcukru
100 gmigdałów (płatków)
Nadzienie
1 opak.Galaretki o smaku pomarańczowym Dr. Oetkera
400 mlwody (przegotowanej)
1 puszkabrzoskwiń w syropie
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
4 łyżkicukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku pomarańczowym Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Tłuszcz utrzeć na jednolitą masę. Dodać cukier, cukier wanilinowy i sól, a następnie dodawać stopniowo po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać do masy po jednej łyżce ciągle mieszając. Białka ubić na sztywną pianę i stale ubijając dodawać stopniowo cukier. Z ciasta upiec dwa blaty. Połowę ciasta rozłożyć w natłuszczonej tortownicy o śr. 26 cm, równomiernie nałożyć połowę ubitej piany i posypać płatkami migdałowymi. Czynności powtórzyć przy drugiej części ciasta.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika. Mając dwie formy o tym samym rozmiarze można jednocześnie upiec 2 blaty tortu.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Galaretka

Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody, odstawić do stężenia. Brzoskwinie odsączyć, pokroić w cząstki, ułożyć na pierwszym blacie. Z folii aluminiowej zrobić rant wokół ciasta. Tężejącą galaretkę wylać na brzoskwinie i odstawić do zastygnięcia w lodówce.

4

Masa

Śmietankę ubić na sztywno mikserem. Śmietan-fix wymieszać z cukrem pudrem, pod koniec ubijania stopniowo dodać do masy i ubijać do uzyskania pożądanej konsystencji. Ubitą śmietanę wyłożyć na zastygniętą galaretkę, wyrównać. Pokroić drugi blat ciasta na 12 części i ułożyć na śmietanie.