Flag

Śląski placek serowy

ok. 16 porcji
Średni
40 min
Ciasto drożdżowe z białym serem i kruszonką
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
450 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
50 gcukru
1 szczyptasoli
50 gmasła
1 szt.jajka
250 mlmleka (ciepłego)
Masa serowa
200 gmasła (miękkiego)
200 gcukru pudru
1 łyżeczkaAromatu cytrynowego Dr. Oetkera
1000 gtwarogu trzykrotnie zmielonego
3 szt.jajek
1 opak.Sernixa Dr. Oetkera
Kruszonka
200 gmąki
100 gcukru
100 gmasła

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
Picture - Sernixa Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól, wymieszaj. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia. Mleko podgrzej, wymieszaj z jajkiem i masłem, dodaj do suchych składników. Całość zagnieć na jednolite ciasto i przełóż do miski. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 h, tak aby podwoiło swoją objętość.

2

Masa serowa

Masło utrzyj z cukrem na puszysty krem, dodaj aromat. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj twaróg, jajka, a na końcu Sernix. Całość dokładnie połącz do uzyskania jednolitej konsystencji.


Blachę z wyposażenia piekarnika posmaruj masłem w narożnikach i przyklej do niej papier do pieczenia, co ułatwi ci nakładanie ciasta.

3

Kruszonka

Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier i pokrojone w kawałki masło. Całość zagnieć palcami na kruszonkę. Odstaw do lodówki.

4

Formowanie

Wyrośnięte ciasto przełóż na formę wyłożoną papierem, delikatnie podsyp mąką i rozwałkuj bezpośrednio na blaszce. Na ciasto wyłóż masę serową, wyrównaj. Wierzch ciasta posyp kruszonką.

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C