Flag

Sernik z truskawkami na herbatnikach

ok. 10 - 12 porcji
Średni
20 min
Ze spodem, delikatną masą serową i owocami.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
100 gherbatników
100 gorzechów włoskich
100 gmasła
Masa
500 gtruskawek lub brzoskwiń bez soku
250 mlśmietanki 30% tł.
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
3 łyżkicukru pudru
450 gtwarogu (mielonego)
100 mlwody (wrzącej)
50 mlwody (zimnej)
1 opak.Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Herbatniki i orzechy włoskie zmiksować w blenderze lub zetrzeć na grubej tarce i zagnieść z miękkim masłem na jednolitą masę. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem. Zagniecioną masę przełożyć do formy, ugnieść równomiernie łyżką i wstawić do lodówki.


Świeże truskawki umyć i odszypułkować, owoce z puszki odsączyć. Część owoców odłożyć do dekoracji.

2

Masa serowa

Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki, cały czas miksując, dodawać po 1 łyżce twarogu. Do wysokiego naczynia wlać 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku, wsypać żelatynę i krótko zmiksować mikserem, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie żelatynę dodać do przygotowanej masy.


Do formy z wyłożonym wcześniej spodem wyłożyć równomiernie ok. 1/3 masy. Na wyłożonej masie poukładać połowę przygotowanych wcześniej owoców i od razu przykryć je pozostałą masą dokładnie ją wyrównując.


Sernik wstawić na ok. 2 godz. do lodówki do stężenia. Sernik przed podaniem udekorować pozostałą częścią owoców.