Flag

Sernik z owocami leśnymi

12 porcji
Średni
40 min
Pyszny i sprawdzony, borówkowo-malinowy sernik
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
150 gherbatników petit beurre
1 łyżeczkakakao
80 gmasła (rozpuszczonego)
Masa serowa
1000 gtwarogu trzykrotnie mielonego
200 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 opak.Sernixa Dr. Oetkera
0,5 łyżeczkiAromatu cytrynowego Dr. Oetkera
4 szt.jajek
Na wierzch
125 gborówek amerykańskich
250 gmalin
2 łyżkipłatków migdałowych

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Sernixa Dr. Oetkera
Picture - Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia.


Herbatniki pokrusz na piasek, dodaj kakao i wymieszaj z roztopionym masłem. Ciasteczkową masą wyłóż dno przygotowanej wcześniej tortownicy, dociśnij i wyrównaj. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.

2

Masa serowa

Twaróg przełóż do miski, dodaj cukier i cukier wanilinowy i utrzyj do połączenia składników. Dodaj Sernix i aromat. Miksuj na wolnych obrotach, aż masa będzie gładka. Następnie wbijaj po jednym jajku, dodając następne jak tylko poprzednie połączy się dokładnie z masą. Całość miksuj tylko do momentu, aż masa będzie jednolita.

3

Pieczenie

Masę wylej na schłodzony spód, na wierzch wyłóż owoce i wysyp migdały.

Czas pieczenia: 85 - 90 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Po upieczeniu sernik zostaw jeszcze na 15 minut w piekarniku, a nastepnie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik, aż ostygnie. Ostudzony sernik należy schłodzić przez kilka godzin w lodówce.