Flag

Sernik z musem truskawkowym

ok. 10 - 12 porcji
Średni
20 min
Smak letnich truskawek i masy serowej
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
70 gbiszkoptów
Mus
500 gtruskawek świeżych lub mrożonych
100 gcukru
50 mlwody (zimnej)
100 mlwody (wrzącej)
1 opak.Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
Masa serowa
250 mlśmietanki 30% tł.
150 gcukru pudru
500 gtwarogu (mielonego)
50 mlwody (zimnej)
100 mlwody (wrzącej)
1 opak.Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
Do dekoracji
3 szt.truskawek
4 - 5 listkówmięty

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Dno formy o śr. 24 cm wyłóż biszkoptami.

2

Mus

Świeże owoce przebierz, odszypułkuj i umyj (mrożone rozmroź, przebierz i nie odsączaj). Owoce zmiksuj blenderem na mus dodając cukier. Żelatynę-fix deserową wsyp do 50 ml zimnej i 100 ml wrzącej wody i krótko zmiksuj mikserem, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie przygotowaną żelatynę dodaj do owoców i krótko zmiksuj wszystko razem do połączenia składników. Uzyskany mus od razu wylej na biszkopty i wstaw do lodówki na ok. 2 h.

3

Masa serowa

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Do miski włóż twaróg, dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać ją z twarogiem. Żelatynę-fix deserową przygotuj tak jak pierwszą (wsyp do zimnej i wrzącej wody, krótko zmiksuj). Następnie dodawaj ją stopniowo do twarogu miksując do połączenia składników. Całość wylej na warstwę musu i ponownie wstaw do lodówki na ok. 2 h do stężenia.

4

Dekorowanie

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i udekoruj cząstkami truskawek oraz listkami mięty.