Flag

Sernik z amaretto z ciemnym kakao

10 porcji
Średni
40 min
Dwuwartswowy sernik z kakao i kruchym spodem
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
110 gciasteczek Amaretti
40 gmasła (rozpuszczonego)
Masa serowa
1000 gtwarogu trzykrotnie zmielonego
150 gcukru
4 szt.jajek
1 łyżkamąki ziemniaczanej
60 mllikieru amaretto
30 gkakao
Do dekoracji
5 gkakao
10 szt.ciasteczek Amaretti

Zobacz produkty

1

Sposób przygotowania

Spód formy o śr. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Ciasteczka amaretto pokrusz w malakserze lub za pomocą wałka. Wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Masą ciasteczkową wyłóż spód formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2

Masa serowa

Piekarnik nagrzej do temp. 160°C. W misie miksera umieść twaróg, cukier, jajka i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie zmiksuj masę. Ciągle mieszając, stopniowo dodawaj amaretto. Następnie podziel masę na połowę. Do jednej części dodaj kakao i zmiksuj. Masę kakaową wyłóż na ciasteczkowy spód i podpiecz. Pozostałą część masy serowej schowaj do lodówki.

Czas pieczenia: 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C

3

Pieczenie

Podpieczoną, czekoladową masę wyciągnij z piekarnika i za pomocą łyżki wyłóż pozostałą masę serową. Wstaw ciasto do piekarnika.

Czas pieczenia: 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C


Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do wystudzenia.

4

Dekorowanie

Posyp górę sernika kakao i udekoruj kilkoma ciasteczkami amaretto.