Flag

Sernik waniliowy z polewą z owoców leśnych

12 porcji
Średni
40 min
Połączenie kruchego spodu, owoców i delikatnej masy serowej z nutą wanilii
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Cukru z wanilią Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
150 gherbatników
80 gmasła (rozpuszczonego)
Masa serowa
250 gserka mascarpone
1000 gtwarogu trzykrotnie mielonego
250 gcukru
1 opak.Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
4 szt.jajek
3 szt.żółtek
30 gmąki ziemniaczanej
Polewa
150 gmieszanki owoców mrożonych
1 łyżeczkacukru pudru
1 łyżeczkaŻelatyny 20 g Dr. Oetkera
80 mlwody (wrzącej)
Do dekoracji
150 gmalin (świeżych lub mrożonych)
100 gborówek amerykańskich
4 szt.bezy

Zobacz produkty

Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Herbatniki pokrusz w malakserze na piasek, przesyp do osobnej miseczki. Masło rozpuść i przelej do ciastek, dokładnie wymieszaj. Masą ciasteczkową wyłóż równomiernie dno formy, dociśnij i wyrównaj łyżką. Odstaw do lodówki na czas przygotowania sernika. Piekarnik nagrzej do 180°C.

2

Masa serowa

Serek mascarpone dokładnie wymieszaj mikserem, stopniowo dodając do niego twaróg, a następnie pozostałe składniki. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

3

Pieczenie

Na spodzie piekarnika ustaw głęboką blaszkę z wyposażenie piekarnika i wypełnij ją dzbankiem wrzącej wody. Poziom nad blaszką z wodą ustaw formę z ciastem.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po tym czasie zmniejsz temp.

Czas pieczenia: ok. 90 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 120 °C


Upieczony sernik odstaw do wystudzenia.

4

Polewa

Owoce zblenduj z cukrem (mrożone wcześniej rozmroź). Żelatynę zalej wrzątkiem, mieszaj do rozpuszczenia się żelatyny. Do żelatyny dodaj łyżeczkę zmiksowanych owocow, po czym wszystko przelej do masy owocowej i szybko wymieszaj. Owocową polewę wylej na sernik. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia polewy.

5

Dekorowanie

Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami i pokruszonymi bezami.

Porady i wskazówki