Flag

Sernik na zimno z truskawkową niespodzianką

12 - 15 porcji
Średni
40 min
Sernik na zimno Dr. Oetkera z galaretką truskawkową
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Galaretka
800 mlwody (wrzącej)
2 opak.Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
Masa sernikowa
1 opak.biszkoptów
300 gtruskawek
600 mlmleka (schłodzonego)
1 opak.Sernika na zimno Dr. Oetkera
125 gserka mascarpone

Zobacz produkty

Picture - Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
Picture - Sernika na zimno Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Galaretkę przygotuj dzień lub kilka godzin wcześniej. Okrągłą formę o śr. 20 cm posmaruj bardzo cienko masłem (boki i dno) i wyłóż folią spożywczą. Do wrzącej wody wsyp galaretki i dokładnie wymieszaj do ich rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia, a następnie wstaw na ok. 30 minut do lekkiego zgęstnienia. Galaretkę przelej do formy i schłodź w lodówce do całkowitego stężenia.


Formę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a na dnie ułóż biszkopty. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój w plasterki.

2

Masa sernikowa

Mleko wlej do wysokiego naczynia, wsyp masę sernikową i miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj serek mascarpone i miksuj jeszcze przez ok. 2 minuty. Ok 1/3 gotowej masy wyłóż na biszkopty i wyrównaj. Galaretkę wyjmij z formy, delikatnie usuwając folię i ułóż na środku masy sernikowej. Całość przykryj pozostałą częścią masy dokładnie wypełniając po bokach i wyrównaj wierzch. Udekoruj wierzch wciskając lekko w masę plasterki truskawek. Schłodź w lodówce przez ok. 2 h.